Mordkaul - Dress Code Blood (2021) coverart
Mordkaul - Dress Code Blood
Label: Wormholedeath Records
93
Bart Van Gestel

[smart_review]

Ergens diep verborgen in de Haspengouw ligt de moordkuil. In de donkere middeleeuwen het bloederige toneel van een slag tussen de Bourgondiërs en het prinsbisdom Luik. Een locatie als dit spreekt tot de verbeelding. Dat dachten een aantal door de wol geverfde vlaamse topmuzikanten ook. Deze donkere locatie uit een vergeten hoek van onze geschiedenis mag daarom – in dialect! – dienst doen als bandnaam van een splinternieuw, Vlaams én veelbelovend melodisch death metalgezelschap: Mordkaul.

Welke elementen deden onze aandacht trekken naar deze nieuwgevormde band? Wel, eerst en vooral: wie zit er in Mordkaul. Voorop herkennen we zanger Tommy Goffin. Hij was slagwerker bij het ter ziele gegane Hell City. Daarnaast Tim Bekaert, gitarist van Diablo Blvd. en A Brand (beide bands helaas ook gestopt). Als extra gitarist werd Hell City-bandmaatje Vincent Noben er bij gehaald. Voor de opname van het album werd zowaar At The Gates-drummer Adrian Erlandsson gevraagd. Toch telt deze niet mee als bandlid. Als vast lid op het drumkrukje vinden we Tony Van Den Eynde (ex-Leng Tch’e) terug. En dan vergaten we nog bijna bassist Jan Rammeloo. Op zijn staat van dienst vinden we bands als Bliksem, Furia en Your Highness terug.

Mordkaul - 2021

Mordkaul – 2021

Tweede, niet minder belangrijke element: het genre. Mordkaul profileert zich op het debuut als een melodische death metal band. Bij het luisteren zal blijken dat de Zweedse Death metalacts als At The Gates en In Flames als voorbeelden mochten dienen.

Het eerste wapenfeit van Mordkaul zag op 29 januari 2021 het levenslicht. Dress Code Blood staat op het doosje te lezen. Een plaat die eigenlijk al tientallen jaren in wording is, maar door omstandigheden (het toen nog actieve Diablo Blvd. en Hell City zit hier voor iets tussen) bleef het bij ideeën op papier. Een voor artiesten erg donker jaar heeft echter een en ander in beweging gezet waardoor deze ideeën grondstof werden voor een melodic death metal album. Hiermee keren zowel gitarist Tim als zanger Tommy terug naar hun jongere jaren. Death metal was voor beiden een uitlaatklep, nog voor hun werk bij Diablo Blvd. of Hell City. Tommy Goffin deed ooit dienst als zanger/drummer in de band Death’s Bride, Tim Bekaert zit al langer met dit ei dat hij eigenlijk nergens anders kwijt geraakte.

Meteen en overduidelijk hoorbaar in de negen-plus-intro songs tellende debuutplaat Dress Code Blood: de invloeden van deze nieuwe band. Niet onherkenbare riff layouts en songstructuren doen ons meteen denken aan de beginjaren van de destijds snel opkomende Zweedse melodische death metal scene In geval van Dress Code Blood lekker moddervet geproduceerd (dankzij Dan Swanö, betrokken bij acts als Bloodbath, Opeth, Katatonia…). Dat horen wij graag. De songs beleven we in een hoge mate van herkenbaarheid. Dit betekent dat Mordkaul toch een beetje op safe speelt.

Dit is echter geen nadeel: Dress Code Blood luistert heerlijk weg. Een furieuze geluidsmuur met op de juiste plaats enkele (in dit geval) luistergaatjes die het geheel boeiend houden. Daartussen een kort en rustig interludium (Eve) maar vooral doeltreffend, kunstig en onbezonnen afbraakwerk over de hele lijn. Zanger Tommy Goffin zet hier een erg puike vocale prestatie neer. Dat dit album coronaproof werd opgenomen valt nergens aan op te merken. De hele band klinkt als een geöliede en perfect afgestelde motor. Zonder enige repetitie of samenspel, maar o zo strak en erg knap samenhangend. Hier moet echt wel ons petje voor af.

Het irritante rotvervelende virus, dat ons allen al goed een jaar flink de strot uithangt, zal hier nog wel de rem op zetten. Maar ik ben alvast erg benieuwd hoe Mordkaul live gaat zijn. Deze band en album staan alvast erg hoog op mijn lijstje. De band om live te zien en horen, het album om te noteren in mijn jaarlijstje. Om het eindeloze wachten op de terugkeer van de door ons allen zo geliefde concerten wat te verlichten trakteert Mordkaul ons gelukkig al op een live clip. Neem de tijd en de moeite deze eens te bekijken. Je zal het je niet beklagen.

tracklist:

  1. Damnation
  2. Dress Code BLood
  3. Onwards To Hell
  4. A Swarm Of Illusions
  5. All Out War
  6. Eve
  7. Aurora
  8. Bring Me Her Head
  9. Virgin Whore
  10. The Widow Black

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X