Årabrot – The World Must Be Destroyed
Label: Pelagic Records
70
Hughes Vanhoucke

Het Noorse gezelschap Årabrot met als vaste muzikanten zanger, gitarist en hoedendrager Kjetil “Tall Man” Nernes en zijn Zweedse eega Karin “Dark Diva” Park heeft zopas een tot voor kort onaangekondigd extended play uitgebracht als voorbode voor een volledig album die komende april zal verschijnen, Norwegian Gothic, het inmiddels negende album van de band die ondertussen twintig jaar aan de weg timmert.

Het duistere en gedreven werk van het Noors-Zweeds echtpaar aangevuld met een aantal bijkomende muzikanten, waaronder jazzmuzikant Kristoffer Lo die ook al met Motorpsycho samenwerkte, brengt met deze ep een mix van noise, post-punk en een waaier van andere genres bedacht in de voormalige kerk waarin het echtpaar in een Zweeds dorpje woont met hun twee kids.

Årabrot @ Les Aralunaires – Aarlen – Mei 2019

Van wal steken doet de band met een intro van iets meer dan een minuut op een klavierinstrument en knetterend hout uit een open haard of kampvuur.
Het daaroopvolgende nummer die ook de titel gaf aan deze ep The World Must Be Destroyed werd oorspronkelijk opgenomen in 2017 tijdens de schepping van Who Do You Love die in 2018 verscheen. Kjetil Nernes vond inspiratie in het meesterwerk van de Franse auteur, dichter en toneelschrijver Antonin Artaud, meer bepaald Héliogabale ou l’anarchiste couronné uit 1934. Een al even duister werk als dit kleinood.

De daaropvolgende twee songs zijn in dezelfde aard als het titelnummer met in The Coming het toetsenwerk van Karin Park die een prominente rol speelt net als de vocals van Kjetil Nernes terwijl Another Hallucinatory Dream een mix is van uiteenlopende instrumenten met merkwaardige drums en een stem die op momenten doet denken aan eighties post-punk.
The World Must Be Destroyed komt nog eens terug als slotnummer maar in dit geval in spoken word met onder meer stemvervorming en diverse geluiden op de achtergrond waaronder klokken uit een kerktoren die gelovigen oproepen om naar de (zwarte) mis te gaan.

Kjetil Nernes wou nog het volgende kwijt: “Na 20 jaar Årabrot heb ik één belangrijk ding geleerd, om te kunnen herbouwen, moet eerst alles worden vernietigd.”

Ep The World Must Be Destroyed en album Norwegian Gothic kunnen vanaf heden besteld worden op www.pelagic-records.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X