Tribulation – Where The Gloom Becomes Sound
Label: Century Media
85
Hughes Vanhoucke

De Zweedse heersers van de duistere gotiek Tribulation zijn de laatste jaren niet meer weg te denken uit de hedendaagse metalwereld en brengen met hun vijfde worp, Where The Gloom Becomes Sound, een bekrachtiging van al het goede dat in het verleden over hen verteld werd en is tevens het afsluiten van een era; dit is het laatste album met gitarist Jonathan Hultén die andere projecten voor ogen heeft en vorig jaar de solotoer opging na 16 jaar bij de band.

Tribulation anno MMXXI is een mix geworden van extreme metalvocals, groovy riffs, gotiek en heavy metal.
Dit zou een nog duisterdere en stevigere versie van HIM kunnen zijn met een verkouden Ville Valo terwijl er  ontegensprekelijk eveneens raakvlakken zijn met Paradise Lost. Vergis je niet het gaat hier wel degelijk over Tribulation die vanaf zijn derde langspeler, Children of the Night, het etiket van deathmetaloutfit de vuilnisbak in gekieperd hebben maar de verpakking bleven handhaven, de stem van Johannes Andersson.
Extreme metal werd een amalgaam van post-punk, heavy metal, gotische en psychedelische rock. Resultaat: een prachtige legering.

De rode draad op deze vijfde release van de jongens uit Arvika, een stadje op bijna 400 km ten noorden van Stockholm en op een boogscheut van Oslo, is zonder enige vorm van twijfel melancholie, zoals dat ook al was vanaf het punt dat ze afscheid namen van death metal.
Het gitaarwerk van Adam Zaars en de jammer genoeg onlangs vertrokken Jonathan Hultén, die vorig jaar een prachtig soloalbum uitbracht, zijn van zeer hoogstaande kwaliteit. Luister maar eens naar Daughter of the Djinn.
Paradise Lost- en Ghost-fans zullen wellicht niet afkerig doen over dit album net als de vorige twee platen van de Zweden al gaat geen enkele vergelijking op wat Tribulation betreft, ze zijn een stijl op hun eigen. Dit is echter een ander aanbod, geen kopie van de Britten uit Halifax. Elk nummer is anders, geen twee nummers lijken op elkaar in deze emotionele reis vol bochten in een geaccidenteerd maar o zo pittoresk landschap.

Jonathan Hultén & Adam Zaars @ Dynamo Metal Meeting 2019 – Eindhoven – NL

Het album lijkt in twee delen gesplit te zijn met halfweg een lekker pianostukje van even voorbij de twee minuten die als scheiding fungeert. Wat daarna komt is wat steviger dan deel één. Elk nummer beschrijven van dit griezelig werk zou resulteren in een half epos van drie of vier Word-pagina’s. Eén ding is zeker, dit is naar mijn gevoel het beste album die ik dit jaar te horen kreeg en er passeerden ondanks de nog maar vier weken die we ver zijn in 2021 al heel wat de revue. Steek alvast je koptelefoon in je jas en trek naar een ouderwets kerkhof in je buurt net voor het intreden van de duisternis en zet vijfde Where The Gloom Becomes Sound op tijdens een wandeling door die lugubere ouderwetse begraafplaats.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X