Our Oceans - While Time Disappears
Label: Long Branche Records
78
Vanpevenaeyge Carly

Our Oceans is een band uit Nederland, gevormd door zanger & gitarist Tymon Kruidenier (Cynic, Exivious). Op bas en drums vergezellen zij voormalige Exivious-collega’s Robin Zielhorst (Cynic, Onegodless) en Yuma van Eekelen (Quadvium, Pestilence)

De inventieve progressieve rock van Our Oceans draait om beklijvende vocale melodieën die oprechte kreten van verlangen, woede en wanhoop met zich meedragen. Versterkt door lyrische fretloze baslijnen, krachtige drumbeats en boeiende gitaarriffs, voegt Our Oceans singer/songwriter-invloeden toe met moderne, progressieve rockelementen. Aandachtig muzikaal vakmanschap en introspectieve teksten zijn verweven in een diep melancholisch, maar uniek expansief muzikaal universum.

Op hun aankomende album,While Time Disappears, verkent het powertrio nieuwe sonische grond. Hun meesterlijke songwriting is nauwkeurig en direct, terwijl hun uitvoeringen steeds dynamischer en krachtiger zijn geworden. De emotionele urgentie van de liedjes trekt op een rauwe en onontgonnen manier aan de hartsnaren. Door beknopter te zijn, fungeren de liedjes als voertuigen om krachtige lyrische thema’s te leveren die draaien om liefdesverdriet, confrontatie en het overwinnen van ontberingen; de muziek van Our Oceans vereren met een diep aangrijpende maar persoonlijke sfeer.

Opener Unravel geeft ons direct een voorproefje van wat we op dit album mogen verwachten. Fragiele dromerige songs met een progressieve toets en een genre die nogal veel doet denken aan een combinatie van Pain Of Salvation, Port Noir en Leprous. Weeping Lead en The Heart’s Whisper zijn van hetzelfde kaliber, Soms fluweel zacht om dan er zo nu en dan iets steviger tegen aan te gaan. Met een stem die veel doet denken aan Jasper Steverlinck van het popgroepje Arid. Een zeer gevoelig en breekbaar nummer is Motherly Flame. Deze song roept heel wat herinneringen op aan Jeff Buckley. Ongeveer dezelfde opbouw, stem en benadering van een nummer.

Face Them is misschien wel de “zwaarste” track op While Time Disappeare. Misschien ook wel de track die het dichtst aanleunt bij de progressieve metal die Pain Of Salvation brengt. Hardere passages afgewisseld met tempowisselingen die af en toe stilvallen en terug opflakkeren. De volgende twee nummers zijn dan terug van een totaal ander kaliber. De rust is teruggekeerd, al heeft Your Night, My Dawn wel een intrigerende terugkerende baslijn die we ook herkennen bij een band als Muse. Afsluiter With Hands Torn Open laat ons nog een laatste maal proeven van het heerlijke ietwat verstrooide klinkende genre die deze Nederlanders behoorlijk onder de knie blijken te hebben.

Voor de echte liefhebbers van progressieve metal zal Our Oceans een godsgeschenk zijn, maar voor de andere zal het toch wel een paar luisterbeurten nodig zijn. Ondanks alle links met de voorgenoemde bands is Our Oceans er toch in geslaagd om binnen afzienbare tijd een plaats te veroveren in de progressieve wereld.

Tracklist:

  1. Unravel
  2. Weeping Lead
  3. The Heart’s Whisper
  4. Motherly Flame
  5. Passing By
  6. Face Them
  7. Your Night, My Dawn
  8. You Take
  9. With Hands Torn Open

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X