Fractal Generator - Macrocosmos
Label: Everlasting Spew Records
83
Ashley Bickx

2020 is nog niet goed en wel voorbij en daar dringt de eerste review van het nieuwe jaar zich al op. Nu al onze hoop op een beter, volledig Corona-vrij jaar stilaan op professionele wijze de kop wordt ingedrukt, kunnen we alleen maar hopen dat 2021 op muzikaal vlak nog meer moois zal bieden dan al het fenomenale werk dat 2020 voortgebracht heeft. Een van de band die de spits mag afbijten is Fractal Generator. Een Canadees triumviraat dat furieuze, technische death metal combineert met een hoog sci-fi gehalte. Iets wat de laatste jaren aan populariteit schijnt te winnen, maar bijlange niet voor iedere band weggelegd is. Zo veel mag duidelijk zijn. Macrocosmos is het vervolg op het debuut Apotheosynthesis uit 2015 en zal op 15 januari verschijnen onder het goedkeurend oog van het Italiaanse, extreme keurlabel Everlasting Spew Records.

Aangezien we ruim een  jaar na datum nog steeds aan het bekomen zijn van het fenomenale sci-fi deathmetalalbum Hidden History Of The Human Race van de band Blood Incantation, was onze interesse toch stevig geprikkeld voor deze Macrocosmos. Al moet ik wel eerlijk toegeven nooit eerder van Fractal Generator gehoord te hebben. Dergelijke onwetendheid kan gelukkig net zeer mooie verrassingen opleveren dus hoefde ondergetekende niet lang te twijfelen om deze nieuwste telg van dit Canadees trio aan een grondige doorlichting te onderwerpen.

Wie alvorens deze Macrocosmos te beluisteren een blik geworpen heeft op het toch wel vrij impressionante artwork, zal ongetwijfeld het centrale, zwarte gat opgemerkt hebben. Maar goed ook, want na de eerste seconden van het gelijknamige titelnummer word je als luisteraar namelijk met huid en haar opgeslokt door datzelfde zwarte gat. Niet lettelijk gelukkig, maar dergelijk gevoel van compleet geabsorbeerd te worden door het grote niets, overheerst meer dan eens tijdens het beluisteren van deze plaat. Iets wat absoluut als een positief gegeven beschouwd moet worden, want deze heren, die door het leven gaan met cijfermatige combinaties, weten verdomd goed hoe ze een portie overtuigende, allervernietigende death metal moeten neerzetten.

 

De muziek van Fractal Generator is dan ook allerminst als old school te beschouwen. De nadruk ligt voornamelijk op een moderne, uitermate technische variant van death metal, waarbij de reeds vernoemde sci-fi elementen prominent op de voorgrond staan. Nummer als Serpentine en voornamelijk Chaosphere weten de lading wat dat betreft perfect te dekken.

Deze combinatie resulteert in een allesvernietigende sound, die je als luisteraar werkelijk bij het nekvel grijpt om je vervolgens bijna drie kwartier lang naar adem te doen happen. Deze Canadezen zijn gelukkig wel zo vriendelijk geweest om gedurende het pure muzikale geweld enkele meer epische, zelfs filmische passages in te lassen. Niet als intermezzo, maar werkelijk pal tijdens een nummer. Een gedurfde zet die zeer goed uitpakt en de nummers stuk voor stuk extra cachet weet mee te geven.

Bovendien vormen en voelen alle negen nummers wel degelijk aan als een geheel, wat, gelet op de grote mate van intensiteit, allerminst als vanzelfsprekend te beschouwen valt. Ondanks het feit dat Fractal Generator zo hard van leer trekt, worden de figuurlijke g-krachten nergens te fel, waardoor deze achtbaanrit nergens onaangenaam begint aan te voelen. Meer zelfs, de afgelopen weken wist deze plaat dag na dag een zekere aantrekkingskracht uit te oefenen, waardoor ondergetekende keer op keer het zwarte gat ingesleurd werd om vervolgens 42 minuten van de aardbodem te verdwijnen.

Tracklist:

  1. Macrocosmos
  2. Aeon
  3. Serpentine
  4. Contagion
  5. Chaosphere
  6. Shadows Of Infinity
  7. Pendulum
  8. Primordial
  9. Ethereal

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X