JeGong – I
Label: Pelagic Records
80
Hughes Vanhoucke

Niemand gaat je het kwaad nemen mocht je nog nooit van JeGong gehoord hebben. En of JeGong thuishoort in de reviews van Amped-Up liet ik aanvankelijke in het midden, het maakt echter onderdeel uit van rockmuziek en beide muzikanten spelen ook in rockbands.
Blastbeats en snijdende gitaarsolo’s moet je hier niet verwachten, wel interessante soundscapes gebracht door Reto Mäder van Sum of R die begin dit jaar nog op Roadburn stond en Dahm Majuri Cipolla, drummer bij de Japanse vaandeldragers van de post-rock, MONO, die samen atmosferische muzikale landschappen brengen met sterke invloeden uit de seventies Krautrock maar ook post-rock en ambient in analogie met Mogwai.
Zoek je nog lekkere achtergrondmuziek voor aan de kerstdis. JeGong it is.

De vriendschap tussen beiden muzikanten leidde tot het oprichten van JeGong. JeGong is geen samensmelting van twee namen of woorden maar de titel van een nummer uit 1983 vloeiend uit de samenwerking tussen de Zwitserse Duitser Dieter Moebius (Cluster) en Duitser Mani Neumeier (Guru Guru). Reto Mäder en Dahm Majuri Cipolla leerden elkaar kennen en appreciëren tijdens een Europese tour die beiden naar Roadburn bracht.
Hun interesse in muziek uit de vroege jaren zeventig en Krautrock leidde tot een samenwerking die uitdraaide op een blik op de toekomst in het verlengde van het verleden zoals de label Pelagic Records dat zo goed bestempelde. Een album van ruim een uur en een kwartier die je laat  wegdromen en ook perfect kan dienen als achtergrondmuziek als je bezig bent met iets waarbij je aandachtig moet blijven.

Eén ding is zeker, Krautrock en andere kosmische en experimentele elementen zijn de rode draad door het eerste album van het duo dat ook vol staat van andere stijlen zoals psychedelica, ambient en zelf knipogen naar films zoals Blade Runner en Metropolis, één van de eerste sciencefiction prenten uit de geschiedenis van de filmindustrie van de hand van de bewonderenswaardige Duitse cineast Fritz Lang waarvan Queen beelden gebruikt heeft voor haar videoclip voor het nummer Radio Gaga net als Madonna in Express Yourself.

Het album werd gecreëerd tussen het Zwitserse Bern en het Amerikaanse New York waar de twee protagonisten en leden van JeGong die de steden als respectievelijke thuisbasis hebben. Reto Mäder zorgde voor alle instrumenten behalve de drums die de MONO drummer voor zijn rekening nam en in New York opnam. Eens het werk klaar was werd het naar Finland verstuurd om het te laten mixen door Jaakko Viitalhäde.

De twee muzikanten zaten op geen enkel ogenblik samen in een studio bij de creatie en opnames van het eerste album van hun gezamenlijk project die ze graag naar de live podia willen brengen om hun mix van verleden en heden live aan de wereld voor te stellen. “It’s a tribute but it’s done our way, honoring these heroes in the only way we can” sluit Dahm Majuri Cipolla de presentatie van het album I af.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X