Stories From The Lost - Alternate Endings
Label: Dunk!Records
90
Ashley Bickx

In het Oost-Vlaamse Zottegem huist een van de meest ondergewaarde, zware acts van eigen bodem. Vanaf het ogenblik dat ergens in 2014 vier vrienden de hoofden bij elkaar staken, was het meteen duidelijk dat de Vlaamse metalscene met Stories From The Lost een ware briljant rijker was. Het grote succes laat vooralsnog op zich wachten, maar in het post-milieu worden deze heren werkelijk op handen gedragen. Het begint een gewoonte te worden dat Stories From The Lost gedurende de laatste maand van het jaar met een nieuw wapenfeit voor de dag komt, al moesten we deze keer wel drie jaar geduld hebben vooraleer we Alternate Endings mochten verwelkomen. Dunk!Records – nog zo een vertrouwd gegeven – zorgde wederom voor alle administratieve aangelegenheden. Of Alternate Endings het ook nu weer waard is om het eindejaarlijstje te verdagen, kom je hier te weten!

Voorganger Exoplanet sloeg drie jaar geleden in als een bom en wist prompt, werkelijk uit het niets, een plaatsje te bemachtigen in mijn toenmalige jaarlijst. De verwachtingen lagen dan ook enorm hoog voor deze opvolger; niet in het minst aangezien de band allerminst zwaar promotie gevoerd heeft naar aanleiding van deze nieuwe plaat. Het voelde dan ook werkelijk aan als een vervroegd Sinterklaascadeau wanneer ik Alternate Endings enkele maanden geleden zag verschijnen in mijn mailbox. Het zijn dergelijke kleine dingen die het leven de moeite waard maken. Van zodra ik niet meer wild word bij het ontvangen van nieuw materiaal, kan ik er maar beter de brui aan geven, me dunkt.

Van bij de allereerste noten van opener The Concept Called God overviel mij meteen een waar gevoel van herkenning. Een déjà-vu was werkelijk niet veraf. We kunnen dan ook vrij kort zijn, want Alternate Endings is op het eerste gehoor een logische opvolger van Exoplanet, die ook meteen duidelijk maakt dat er op de muzikale formule van Stories From The Lost nog lang geen sleet zit.

Een groot gevoel van herkenning staat niet meteen garant voor een totaal gebrek aan innovatie. Verwacht niet meteen een bruuske koerswijziging, want dat zou het geluid van deze Zottegemenaars oneer aandoen. Toch zijn deze heren niet op hun lauweren gaan rusten. Ieder aspect dat de sound van Stories From The Lost zo uniek maakt, werd verder verfijnd en in de verf gezet. Zo is de balans tussen de eerder cleane vocalen en de brute, rauwe grunt nog meer op punt gesteld en treedt de fijnzinnige electro nog meer op de voorgrond dan bij voorganger Exoplanet, gelukkig zonder als storend ervaren te worden.

De grote kracht van deze Alternate Endings zit hem voornamelijk in de sfeer die deze band (nog maar eens) weet op te roepen. Vrolijk zal je na het beluisteren van deze Alternate Endings niet meteen worden. De tristesse, melancholie en een compleet gevoel van complete verlatenheid staan namelijk centraal. Gevoelens die anno 2020 meer dan ook het algemene welbehagen gedomineerd hebben. Deze nieuwste worp biedt dan ook een ware introspectieve kijk op de manier waarop we als mensen reageren op een ongelofelijk moeilijk jaar, waarbij eenzaamheid de sociale contacten volledig heeft weten vertrappelen.

 

Op muzikaal gebied vertalen deze gevoelens zich in een uitermate interessante en intrigerende cocktail van post metal, sludge, en elektronica. Deze instrumentale package wordt aangevuld met een ijzersterk vocaal luik, waarbij, zoals reeds vermeld, ruwe en cleane vocalen zich als een siamese tweeling weten te gedragen zonder in elkaars vaarwater terecht te komen.

Alternate Endings is dan ook wederom een ijzersterk album, waarmee Stories From The Lost nog maar eens bewijst tot een van de beste acts binnen het post-genre te behoren. Indien de band de opportuniteiten krijgt die het verdient, kan de grote doorbraak nu echt wel niet langer op zich laten wachten. Dit is internationaal topniveau afkomstig vanuit Zottegem. Voor wie deze band op heden nog niet zou kennen, heb ik maar een advies: schaf Alternate Endings in fysieke vorm aan, sluit je compleet af van de buitenwereld en daal af naar een afzonderlijk, extern universum. Knaller van een plaat, van de eerste tot de laatste nanoseconde!

Tracklist:

  1. The Concept Called God
  2. Of Savages Seas
  3. The Smell Rain
  4. The Watchmaker
  5. Raven’s Misanthropy
  6. I, Lithopaedion
  7. Coma Vault
  8. A Beautiful Downfall

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X