Spook The Horses - Empty Body
Label: Pelgagic Records
80
Hughes Vanhoucke

Spook The Horses. Nooit van gehoord tot ik mijn tweemaandelijkse levering opgestuurd kreeg van Pelagic Records via het vinyl flate rate abonnement. Amenra, Cult of Luna of Neurosis mogen dan wel de vaandeldragers zijn van het wereldwijde post-metalfenomeen, er zijn uiteraard ook andere minder bekende bands die het genre aanvullen.

Het multi-instrumentalistische zestal Spook The Horses komt uit het verre Wellington in Nieuw-Zeeland en brengt niet enkel post-metal, maar ook een aantal andere sub-genres waaronder vooral sludge maar ook drone, ambient en noem maar op. Genoeg om de alternatieve metalluisteraar veertig minuten bezig te houden en dat is bij benadering de speeltijd van Empty Body, de opvolger van het rustige en ontzettend mooie artsy People Used To Live Here uit 2017.

Empty Body is inderdaad iets heel anders dan hun vorig album, met een veel energiekere sound en ietwat minder experimenteel, een album waar bijna drie kwartier de gaspedaal ingedrukt wordt. Een plaat die zou kunnen gebruikt worden om de All Blacks op te warmen in de kleedkamer alvorens ze hun haka opvoeren om de tegenstaanders te intimideren.

Het merkwaardige aan deze band is niet dat ze uit Nieuw-Zeeland afkomstig zijn, er zijn nu eenmaal metalbands in elke hoek van deze wereld. De band wou met iets radicaal anders voor de dag komen voor zijn vierde langspeler en het resultaat bewijst zijn volharding en polyvalentie in een democratische band waar iedereen zijn steentje bijdraagt.
Deze stevige sludge/post-metalalbum die Empty Body is gaat ongetwijfeld nieuwe fans aantrekken en die moet je niet gaan zoeken bij powermetal- of symfonische metalliefhebbers maar eerder in de vijver van Consouling Souls, Dunk! Records of Pelagic Records bands.

De vergelijking met Amenra of zeker Cult of Luna gaat ook op in de visuals, kijk maar eens naar de video die gedraaid werd voor Cell Death, de tweede single van het album en een voortreffelijk stuk. Eigenlijk weet je na twee nummers al hoever je staat met dit album die van A tot Z vrijwel hetzelfde niveau aanhoudt en er zonder twijfel mag gesproken worden over een band die behoort tot de crème de la crème van de sludge en post-metal van deze wereld.

Empty Body is een sterk album geschreven door een stel creatievelingen die zich na hun vorige plaat heruitgevonden hebben en iets heel anders brengen die best wat aandacht zou mogen krijgen van liefhebbers  van minder mainstream metal alsook op alternatieve festivals zoals Dunk! Festival of Euroblast.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X