Killer Be Killed - Reluctant Hero
Label: Nuclear Blast
88
Ashley Bickx

Negen jaar geleden besloten enkele grootheden binnen het metalgenre de handen in elkaar te slaan wat resulteerde in de oprichting van het uiterst ambitieuze project Killer Be Killed. Drie jaar later werd het debuutalbum Killer Be Killed op de wereld losgelaten. Een album dat door pers als publiek zeer positief onthaald werd. Al bestond er op dat ogenblik natuurlijk wel de vrees dat Killer Be Killed een zijproject zou blijven en dat een opvolger misschien wel nooit het levenslicht zou zien. Na zes jaar radiostilte is het dan eindelijk tijd voor de langverwachte opvolger, genaamd Reluctant Hero. Een album dat op 20 november het levenslicht zag via labelgigant Nuclear Blast.

Zes jaar wachten op een vervolg is hemeltergend lang. Al was het in 2014 enigzins te verwachten dat een vervolg niet direct voor morgen zou zijn. Killer Be Killed bestaat namelijk uit vier grootheden binnen het metalgenre, die nagenoeg continu de hort op zijn met ontelbaar andere bands. Die grootheden zijn absoluut niet van de minste: concreet gaat het om Max Cavalera (Soulfly, The Cavalera Conspiracy,…), Troy Sanders (Mastodon), Greg Puciato (ex-Dillinger Escape Plan) en Ben Koller (o.a. Converge). Het label ‘supergroep’ is nog nooit zo van toepassing geweest als in het geval van Killer Be Killed, me dunkt…

Het debuut was een geweldig plaatje, maar desondanks bleef Killer Be Killed toch wat onder de spreekwoordelijke radar plakken. Een zeer spijtige zaak, maar voor de bandleden zelf was dit niet bepaald een catastrofe. Op deze manier kon Killer Be Killed namelijk een hobbyproject blijven, zonder dat er heel wat verplichtingen aan gekoppeld zouden worden, wat geleid heeft tot een radiostilte van een goede zes jaar.

 

Niets moet en alles mag. Een ingesteldheid die duidelijk hoorbaar is op deze Reluctant Hero, want deze langverwachte opvolger weet zijn voorganger op alle gebied te overtreffen. Het muzikale smakenpalet is een pak uitgebreider geworden, hetgeen resulteert in songs die nog steeds de nodige edele delen weten te beroeren, maar anderzijds ook in songs die meer gericht zijn op opbouw en structuur. Deconstructing Self-Destruction, Left Of Center en Filthy Vagabond zijn pure, rechttoe rechtaan metalsongs, die absoluut weten te overtuigen, niet in het minst door de snedigheid waarmee ten berde worden gebracht. From A Crowded Wound en afsluiter Reluctant Hero zijn dan weer  lang uitgesponnen pareltjes die het moeten hebben van hun zeer interessante structuur, waar waarbij het tempo weliswaar een pak lager ligt en de focus meer komt te liggen op het creëren van een bepaalde sfeer.

Aan muzikale diversiteit aldus geen gebrek. Een lijn die Killer Be Killed vlotjes doortrekt richting het vocale aspect: Max Cavalera, Troy Sanders en Greg Puciato beschikken alle drie over zeer uiteenlopende stembanden. Een diversiteit waar deze heren volledig gebruik van weten te maken, hetgeen resulteert in nummers die voortdurend weten te verrassen en eveneens voortdurend blijven boeien. Greg Puciato hanteert de meer cleane vocalen, Bij Troy Sanders wordt het dan weer een pak donkerder en ruwer. Wanneer Max Cavalera zijn strot opentrekt, is het spreekwoordelijke hek natuurlijk helemaal van de dam, hetgeen resulteert in een fikse stomp op het gaspedaal.

Reluctant Hero is dan ook een album geworden dat van begin tot einde weet te boeien. Een cliché als een huis, maar in het geval van Killer Be Killed een waarheid als een koe. Het niveau ligt gedurende maar liefst 47 minuten hoog tot zeer hoog, waarbij het beluisteren van deze plaat aanvoelt als een ware achtbaanrit. Bovendien is deze Reluctant Hero niet zomaar te bestempelen als een snelle hap: het songmateriaal is genoeg uitdagend en bevat genoeg variatie om zelfs na een luisterbeurt of twintig nog steeds met de nodige verrassingen voor de dag te komen. Reluctant Hero is dan ook de plaat waar fans van deze supergroep al jaren op zaten te wachten. Zeer warm aanbevolen!

Tracklist:

 1. Deconstructing Self-Destruction
 2. Dream Gone Bad
 3. Left of Center
 4. Inner Calm From Outer Storms
 5. Filthy Vagabond
 6. From A Crowded Wound
 7. The Great Purge
 8. Comfor From Nothing
 9. Animus
 10. Dead Limbs
 11. Reluctant Hero

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

augustus

12augallday14Alcatraz Festival

september

Geen concerten

Loading
Share This
X