Dark Tranquillity – Moment
Label: Century Media Records
80
Hughes Vanhoucke

Eén van de grondleggers van de Gotenburgse melodische deathmetalscene, Dark Tranquillity, is terug van eventjes weggeweest en kent Atoma na vier jaar een opvolger. Net voor de opnames werd officieel bekendgemaakt dat de band opnieuw één van de leden verloor die in 1989 aan de doopvont stond van Dark Tranquillity, deze keer lead gitarist Niklas Sundin die eigenlijk al vier jaar eerder de band de rug toegekeerd had.
Moment is dus het eerste album waarop we vaste vervangers Christopher Amott en Johan Reinholdz kunnen aanhoren als gitaristen.

Beide gitaristen waren al sinds 2017 ingeschakeld voor liveshows waar ook Dark Tranquillity optrad. Christopher Amott is bekend als stichtend lid en voormalige gitarist van Arch Enemy terwijl Johan Reinholdz eerder bekendheid geniet in prog metalmiddens en al jaren sterk vertrouwd is met de muziek van de band.

Johan Reinholdz & Christopher Amott @ Rock The Coast – Fuengirola – Spanje

De band vierde vorig jaar haar dertigste verjaardag en deed dat gedeeltelijk in de studio met de opnames van veertien nummers die één voor één rond de vier minuten draaien, twee daarvan (Silence as a Force & Time in Relativity) zijn enkel beschikbaar op de digipack-uitgave.

Het was uiteraard geen sinecure om een opvolger te componeren voor Atoma dat ongetwijfeld één van de beste albums is van de band uit het Zweedse Billdal. Niet minder dan 228 shows werden gespeeld over heel Europa en het hele Amerikaanse continent waardoor de twee nieuwe gitaristen inmiddels goed ingeburgerd zijn binnen Dark Tranquillity.
Nieuwe leden binnen een band impliceren meestal ook een lichte koerswijziging of minstens een invloed van de nieuwkomers als die betrokken worden in de songwriting en dat lijkt me ook zo op Moment. Het belangrijke hier was om de melodieuze kant te handhaven, iets dat zeker gelukt is, er prijkt met Remain in the Unknown zelf een ballad op Moment.

In tegenstelling tot In Flames blijft Dark Tranquillity trouwer aan het genre die ze samen met At The Gates op de muzikale kaart gezet hebben wat niet betekent dat Anders Fridén en de zijnen geen goede muziek blijven maken.
Aan agressiviteit of melodie geen gebrek op Moment die 50 minuten lange evenwichtige moderne en melodische death metal oplevert in een nieuw jasje maar wat eronder zit blijft ongewijzigd, iets dat je al kunt ervaren vanaf het eerste nummer, Phantom Days. De inbreng en onmiskenbare kwaliteit van de twee relatief nieuwe gitaristen is meteen hoorbaar.

Om geen ellenlang epos neer te pennen en de aandacht te laten afdwalen is de conclusie van dit album dat het aantoont dat genres die al dertig jaar bestaan ook over een meer actuele toon kunnen beschikken en zowel de oude garde als de jongere luisteraars kunnen bekoren. Dit is een album waarop je de samenwerking van alle zes bandleden kunt terugvinden, geen enkel bandlid is hier het vijfde wiel aan de wagen die enkel mee mag op tour omdat bijvoorbeeld de gitarist vrijwel alles zelf inspeelde op de plaat zoals dat wel bij meerdere bands het geval is. Last but not least: de twee nieuwe gitaristen eisen op dit album hun plaats op en zijn heel aanwezig op Moment.

De band bracht in totaal meer dan vier maand door in twee studio’s om Moment tot een goed eind te brengen. Toetsenist Martin Brandström zorgde wederom voor de productie terwijl het mixen en masteren gebeurde bij de man die goud in zijn vingers heeft, Jens Bogren van Fascination Street Studios.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

december

08dec18:3023:00VOLBEAT + SKINDRED + BAD WOLVES @ Sportpaleis - Antwerpen

16dec18:3023:00AIRBOURNE + BLUES PILLS + CROBOT @ Koninklijk Circus - Brussel

januari

15janalldayHeadbangers Parade

X