Label: Nuclear Blast
80
Hughes Vanhoucke

Eén van de meest emblematische werken van de grondleggers van de Zweedse melodische death metal uit Göteborg, Clayman, mocht onlangs 20 kaarsjes uitblazen en dateert dus nog uit de tijd toen de band flink van jetje gaf en onversneden melo death metal bracht alvorens vanaf het volgende album te beginnen experimenteren met andere stijlen.

Om die verjaardag te vieren van deze mijlpaal in de geschiedenis van In Flames werd het album heruitgebracht  in een jubileumeditie met een herwerkte artwork met Leonardo Da Vinci’s Mens van Vitruvius die een prominente rol speelt op de cover en vier bonus tracks in de vorm van heropgenomen nummers uit Clayman plus een nieuwbakken instrumentale medley.

De band zelf mocht onlangs 30 van die kaarsjes uitblazen. Met  Björn Gelotte en Anders Fridén  blijven er tegenwoordig nog maar twee leden over uit de tijd van Clayman, de enige twee Zweden ook, de rest zijn inmiddels Amerikanen waaronder de nieuwbakkenste gitarist die zes jaar lid was van Megadeth en vorig jaar al deel uitmaakte van de tour line-up van In Flames, Chris Broderick.

Chris Broderick @ Graspop Metal Meeting 2019

Het vijfde album was een baanbrekende release voor de band die de weg ruimde om vervolgens in eigen land enkel maar Top 10 platen uit te brengen. Het album zelf is best wel duister, de nummers handelen over  meestal over depressies en andere demonen.

De remastered versie van Clayman werd onder handen genomen door de befaamde Ted Jensen die tijdens zijn lange en succesvolle carrière eerder al samenwerkte met grootheden als Gojira, Megadeth, Pantera, Deftones of sleutelde aan de seventies klassieker Hotel California van The Eagles.

Deze versie van Clayman zorgt voor een stevige uppercut van bij het begin maar de grote aantrekkingskracht van deze versie is zonder twijfel het handvol herwerkte nummers van het oorspronkelijke album Only For The Weak, Bullet Ride, Pinball Map en het titelnummer Clayman. Nog voor je de nieuwe bewerkingen te horen krijgt komt echter  het verrassende Themes And Variations in D-Minor, een potpourri die je niet meteen zou verwachten op een In Flames plaat, een klassiek instrumentaal nummer gecomponeerd door de Zweedse cellist Johannes Bergion van de avant-garde metalband Diablo Swing Boulevard, die in het verleden al eens samenwerkte met In Flames en eigenlijk een amalgaam is van stukjes van andere nummers uit het album in een klassiek kleedje gestoken.

Anders Fridén @ Graspop Metal Meeting 2019

Niet alle herwerkte nummers zijn een upgrade ten opzichte van de oorspronkelijke nummers maar vermits het album al verschenen is laat ik het oordeel aan u over wat niet betekent dat het de moeite niet loont om dit emblematisch album aan te schaffen die je in de online shop van Nuclear Blast kunt vinden tegen een aantrekkelijke prijs. Pinball Map is naar mijn bescheiden mening de beste herbewerking van de vier en voorzien is van een flipper video. Het instrumentale nummer is zonder twijfel ook een plus aan deze annus horribilis 2020 versie van Clayman.

Wie zich de vinyl versie aanschaft, in kleur of gewoon zwart, krijgt de oorspronkelijk remastered plaat op een 12” en de vier heropgenomen nummers voorafgegaan door de instrumentale medley op een 10” met een bedrukte binnenhoes (die ook beschikbaar is als digitale EP en reeds in juli uitgebracht werd). Kopen die klassieker mocht je die nog niet hebben!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X