80
Hughes Vanhoucke

Zanger en multi-instrumentalist Rikard Sjöblom is helemaal geen onbekende in progressieve rockmiddens.
De Zweed van de befaamde prog bands Beardfish en Big Big Train heeft naast beide bands een eigen project die door het leven gaat onder de naam Rikard Sjöblom’s Gungfly die net op 4 september nieuw werk op de markt gebracht heeft onder de naam Alone Together, uitgebracht bij de Duitse label InsideOut Music waar heel wat toppers van de prog wereld onderdak gevonden hebben.

De Zweed begon een jaar geleden te schrijven aan de opvolger van zijn vierde album  Friendship, maar moest zijn arbeid regelmatig afbreken omwille van tours met het Britse Big Big Train die al dertig jaar aan de weg timmert of als voorprogramma voor het eveneens Zweedse The Flower Kings met o.a. Roine Stolt bekend van onder meer Transatlantic.

Het vijfde album van Gungfly werd opnieuw ingeblikt als trio met de hulp van zijn vaste compagnons de route, de gebroeders Petter en Rasmus Diamant die ondanks de familienaam niet uit Antwerpen komen maar uit het land van Ikea en live al twee decennia de ritmesectie van Gungfly vertegenwoordigen en momenteel aan de top van hun kunnen zitten terwijl Sjöblom zowel zang, gitaar als toetsen op zijn conto neemt. Volgens de talentrijke Sjöblom beschikt de plaat over alle kleine hoeken en kanten waar hij van houdt, maar het beschikt ook over diepgang en efficiëntie wat de teksten betreft net als de algemene feeling.

Het vijfde album nam ten opzichte van eerder werk een bocht naar een meer rock georiënteerde prog maar het blijft nog steeds heel braaf. De titel van het album handelt over de vals gecreëerde wereld op sociale media die Sjöblom’s strot uitkomt, een fake wereld van sociale media waar iedereen gelukkig lijkt al is de waarheid vaak heel anders.

Het album begint en eindigt met twee nummer van de duur van een speeltijd op school of ongeveer toch, zijnde 13:03 minuten voor het eerste nummer Traveler en net geen kwartier wat het afsluitingsnummer On The Shoulders of Giants betreft.
Na Traveler die een homogene mix is van de drie muzikanten samen komen de Zweden op de proppen met Happy Somewhere In Between , ouderwetse prog in een hedendaags jasje zoals je kunt horen via de YouTube link hierboven.

Het vierde nummer van Alone Together die tevens het tweede en laatste nummer is die uitgebracht werd eer het album verscheen handelt over het verlies van een kind, van een kind die in een psychiatrische instelling terecht kwam omdat het het contact verloren had met de realiteit wat opnieuw een negatief knipoog is naar sociale media die het leven van teveel mensen inpalmt.

De enigszins psychedelische hoes van het album werd ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Kevin Sloan onder de naam All The Martys And Saints.

Alone Together is beschikbaar via InsideOut Music of andere kanalen als Digipack met twee bonus tracks, dubbele zwarte vinyl in een gatefold hoes met CD die ook verkrijgbaar is op witte (exclusief in de online shop van InsideOut Music) of rode vinyl, op CD en uiteraard als digitaal album.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X