Sapiency - For Those Who Never Rest
Label: Massacre Records
67
Ashley Bickx

Mocht je nog nooit eerder gehoord hebben van de band Sapiency, dan hoeft u zich hier zeker niet voor te schamen. Zelfs een jarenlange passie voor het metalgenre kon niet verhinderen dat deze band voor mij persoonlijk geldt als een nieuwkomer binnen het metalen segment. Een rasechte nieuwkomer is Sapiency evenwel niet. Enig opzoekingswerk leert mij dat deze heren op 25 september toe zijn aan langspeler nummer vier, genaamd For Those Who Never Rest. Een plaatje dat het levenslicht zal zien via Massacre Records. Relatief nieuw bloed kunnen we bij Amped-Up altijd wel smaken, vandaar dat een review ook niet kan uitblijven.

Volgens de overlevering staat Sapiency geboekstaafd als een band die voornamelijk een zwak heeft voor melodic death metal. Bij het beluisteren van het ouder werk van dit gezelschap, valt hier inderdaad wel iets voor te zeggen. Bij het beluisteren van deze For Those Who Never Rest blijken diezelfde wortels nog steeds aanwezig. Weliswaar in de kiem, want Sapiency heeft, al dan niet ten gevolge van de nodige wissels in de line-up haar geluid flink weten te verbreden. Verbreden mag hier gerust geïnterpreteerd worden als zijnde meer toegankelijk en tevens meer radiovriendelijker. Of dit te bestempelen valt als zijnde een slimme zet is nog maar de vraag…

Het gros van de nummers begint meestal vrij stevig, maar jammer genoeg verslapt die aandacht naarmate de refreinen worden aangesneden. Die refreinen zijn zo toegankelijk dat je als luisteraar met enige zin voor overdrijving plots de kluts kwijt geraakt en je luidop de vraag stelt naar welk soort band je nu eigenlijk zit te luisteren. De krachtige gutturale klanken verdampen namelijk meestal ook op het ogenblik dat de refreinen zich aandienen. Mooie voorbeelden hiervan zijn nummers als Like Yourself en Thin Ice.

 

Naast een meer toegankelijke sound trachten deze Duitsers eveneens enkele elementen van het coregenre te betrekken in hun muzikale composities. Deze koerswijziging is duidelijk hoorbaar op het nummer Sick dat aanvankelijk nog vrij interessant begint en dankzij de drumsalvo’s zelfs wat doet denken aan het fenomenale nummer Sick Like Me van het Amerikaanse In This Moment. Jammer genoeg moeten we ook hier vaststellen dat de angel er gaandeweg stevig uit getrokken wordt.

Wat deze For Those Who Never Rest uitermate kenmerkt, is dat er geen enkel echt slecht nummer te bespeuren valt. Een echte topschijf daarentegen ook niet echt, waardoor deze nieuwe plaat wat dreigt weg te zakken in de anonimiteit. De grote schuldige in dit gegeven is het feit dat de Sapiency haar geluid veel te veel heeft trachten bij te schaven, waardoor alle frisse, scherpe kanten er volledig van af geveild zijn. Ongetwijfeld zal deze plaat een breed publiek weten aan te spreken, maar van een topper kunnen we jammer genoeg niet bepaald spreken.

Tracklist:

 1. Everest
 2. Like Yourself
 3. Dangerous Game
 4. Revenge
 5. Bleeding The Sun
 6. Thin Ice
 7. Sick
 8. C’est La Vie
 9. Borderline
 10. I Am Alive
 11. Dreamer
 12. Dropped Again
 13. Like Yourself

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X