Ashley Bickx

Het lijkt de laatste paar weken wel nieuwe ep’s te regenen. Leuk, want op deze manier valt er toch nog iets uit de lucht. Op regen moesten we de laatste tijd niet al te veel hopen of het moest dan een occasionele wolkbreuk zijn, die dan meteen ook de Kennedytunnel en consoorten nagenoeg volledig blank zet. Een portie regen hebben de heren van The End At The Beginning hoogstwaarschijnlijk wel voor ons in de aanbieding, getuige het feit dat dit gezelschap op 1 juni een nagelnieuwe ep uitgebracht heeft, genaamd Elements. Een kleinood dat volledig in eigen beheer het levenslicht zag. Aangezien wij, bij Amped-Up, ook een portie metalcore aardig kunnen smaken, lieten wij ons licht schijnen over dit werkstukje.

Sinds enkele jaren tracht The End At The Beginning vanuit thuishaven Rome door te breken in de metalcorescene. Een ferme opgave, want anno 2020 moet men al stevig uit de hoek komen, wil men opgemerkt worden door een groter publiek. De aanzet was tot nu toe steeds de moeite. Debuutplaat Appearances was vrij recht door zeer, waarbij de band agressief uit de hoek kwam, maar het anderzijds ook vrij safe speelde. Met Revelations legde The End At The Beginning de lat voor zichzelf meteen vrij hoog: aan agressie werd weinig ingeboet, maar de band liet duidelijk horen een experimentje hier en daar wel te kunnen smaken. Ondanks het vrij hoge niveau laat de grote doorbraak op heden nog steeds op zich wachten.

Of daar met deze ep verandering in zal komen, is nog maar de vraag: The End At The Beginning is in vergelijking met het vorige album nog meer aan het experimenteren geslagen. Qua diversiteit en variatie is de band er duidelijk op vooruit gegaan. Zo zet Fire meteen de toon, waarbij de band zeer hevig flirt met het deathcoregenre. De chuggy riffs luisteren lekker weg en doen het adrenalineniveau stevig stijgen. Jammer genoeg doen de cleane vocalen deze muzikale bombast teniet. Toch in zekere zin een kleine domper op de feestvreugde.

Met het nummer Air vrezen we zelfs dat deze stoere Italianen ten prooi gevallen zijn aan het commerciële circus, getuige de toch wel vrij poppy insteek. Het kalf lijkt dan ook in zekere zin al verdronken te zijn.

Gelukkig weten deze heren zich flink te herpakken met het nummer Earth, waarbij we initieel een flinke dosis metalcore voor de kiezen krijgen, gezuiverd van alle overbodige poespas. Gaandeweg evolueert het nummer evenwel in een melancholische trip, waarbij de cleane vocalen ditmaal wel volledig tot zijn recht komen en de band volledig de juiste snaar weet te raken. Ook Water is zeker en vast geen mis nummer. De cleane vocalen vermelten ook dit keer weer mooi in het muzikale geheel. De Architects-achtige riffs doen de rest.

Al bij al valt deze nieuwste ep van The End At The Beginning nog aardig te pruimen, al moeten we ook wel kritisch zijn. De voorbije maanden is er op het vlak van metalcore heel wat meesterlijk materiaal verschenen dat deze Elements toch wel wat doet verbleken. Hopelijk schiet deze beloftevolle band met de volgende volwaardige langspeler opnieuw recht in de roos.

Tracklist:

  1. Fire
  2. Air
  3. Earth
  4. Water

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X