The Hirsch Effekt: Kollaps
80
Hughes Vanhoucke

[smart_review]

Beginnen aan een review van een The Hirsch Effekt-album is nooit een eenvoudige opgave. De tempowisselingen van de band zijn met hun drieën zowaar nog gekker dan deze van het inmiddels opgedoekte The Dillinger Escape Plan. Telkens ik een nieuw album van de band beluister kom ik tot dezelfde vaststelling, jammer dat de vocals in het Duits zijn. Engels bekt toch een stuk beter. Soit, dat is een keuze van de band ondanks zijn populariteit buiten de landsgrenzen. Rammstein doet het immers ook in het Duits en oogst daar tonnen succes mee, ook al is de muziek een stuk eenvoudiger. De titel van dit album is niet in het Duits maar echter in het Zweeds, Kollaps staat voor ineenstorting.

Kollaps is inmiddels het vijfde album van het trio uit Hannover, wederom een conceptalbum, en is net als op de vorige albums een amalgaam van moderne stijlen met tempowisselingen die je om de oren vliegen en gemixt werden door de befaamde Jens Bogren van Fascination Street Studios in Zweden.

De alledaagse waanzin in verschillende stijlen van muziek gegoten en hoe meer je naar deze plaat luistert des te  meer je beseft dat de drie leden van The Hirsch Effekt getalenteerde jonge muzikanten zijn die nadenken over onze toekomst van onze aardkloot.
Eén thema gaat als rode draad door het album: klimaatverandering en daardoor de ondergang van onze samenleving die in een fictief verhaal neergepend is en verwijst naar de jonge Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg. Het zijn niet voor niet Duitsers, een natie die al langer dan gisteren bezig is met het klimaat.

Het album is een gedifferentieerde storm die tot leven komt in je huiskamer, een storm die over de recente weersveranderingen handelt en het feit dat een groot deel van de bevolking dat nog steeds niet begrepen heeft.
Binnen de Duitse landsgrenzen is de band inmiddels heel populair en we mochten ze al aan het werk zien in Nederland tijdens één van de betere alternatieve metal festivals die onze noorderburen rijk zijn. Indrukwekkend. Neem dus zeker eens de tijd om een aantal nummers te beluisteren en deze band te ontdekken als dat nog niet eerder gebeurd was. Wie jaarlijks naar Euroblast afzakt kan de band daar al twee keer aan het werk gezien hebben.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X