Code Orange – Underneath
Label: Roadrunner
92
Eef

[smart_review]

Als muziek angstaanjagender wordt dan beeld.

Code Orange verstaat de kunst om pure angst te transformeren naar geluid. Waarom zou je hier naar luisteren voor je plezier dan? Wel Code Orange verstaat nog meer de kunst om deze sound from hell een verslavende tint mee te geven. Een zeer verslavende tint.

Alhoewel dit een understatement van jewelste is, want wat de band uit Pittsburg wordt door velen omschreven als de toekomst van de metal. En van de hardcore en metalcore en industrial. Je hoort het al: ze zijn in geen hokje te murwen.

En sinds de vorige schijf, Forever, is er electronica in de sound geslopen. Was dat in 2017 nog heel sporadisch, dan wordt de electronica-knop anno 2020 volledig naar rechts gedraaid. En dit is vooral merkbaar bij het openingstrio (intro en toonzetter (deeperthanbefore) even buiten beschouwing gelaten); nooit gedacht dat pijn een neveneffect van het luisteren naar muziek kon zijn. The hurt goes on! Nog steeds lapt Code Orange alle conventies van de muziek aan zijn laars: structuren worden niet gevolgd, breakdowns en stiltes komen totaal onverwachts langs en verdwijnen dan even snel weer. Tegen de tijd dat je dit doorhebt, zitten we al een strofe verder. Alhoewel, strofes zijn hier ook niet echt te vinden.

En toch: bij de track In Fear zit zowat het beste melodieus en meeslepend tussenstuk wat we in jaren hebben gehoord. Tot deze, je raadt het al, abrupt wordt afgebroken. Jezelf achterlatend in totale verwarring. Code Orange doet wat met je.

We krijgen op Underneath ook voldoende rustpunten toebedeeld (Who I Am, Sulfur Surrounding, Autumn and Carbine, Autumn and Carbine); meestal zijn deze vocaal voor de rekening van gitariste Reba Meyers (terwijl het bij de andere een competitie is tussen de screams van Jami Morgan en de grunts van Eric Balderose; gezellige boel daar). Bij de eerste luisterbeurten van de “zachtere” nummers, bleken deze raar genoeg de mindere van de plaat te zijn. Dit euvel wordt verholpen door deze meerdere malen door de boxen te laten schallen. Deze tracks zijn uiteindelijk hoogst noodzakelijk gebleken en complementeren geweldig goed met de uitbarstingen in het andere spectrum.

Code Orange heeft met Underneath een nieuwe mijlpaal bereikt en legt de lat meteen erg hoog voor alle bands die iets moderns willen doen met genre. Werd de band in 2017 omschreven als hardcore voor mensen die niet van hardcore houden, dan is dat vandaag … nog steeds hetzelfde, alleen zet Code Orange vandaag de lijnen uit en al wie mee wil, springt nu best mee op de trein.
The Hurt Will Go On.

Underneath tracklist:

 1. (deeperthanbefore)
 2. Swallowing The Rabbit Whole
 3. In Fear
 4. You And You Alone
 5. Who I Am
 6. Cold.Metal.Place
 7. Sulfur Surrounding
 8. The Easy Way
 9. Erasure Scan
 10. Last Ones Left
 11. Autumn And Carbine
 12. Back Inside The Glass
 13. A Sliver
 14. Underneath

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X