Fractured Insanity - Massive Human Failure coverart 2020
Fractured Insanity - Massive Human Failure
Label: Massacre Records
89
Bart Van Gestel

[smart_review]

Massive Human Failure is de nieuwste plaat van Fractured Insanity. Deze band opereert vanuit de Vlaamse klei, dat is alvast één belangrijke reden om het album te beluisteren. Maar dit is zeker niet de enige reden.

Fractured Insanity bestaat al een kleine zestien jaar. In deze tijdspanne wist de band een ep en vier platen uit te brengen. Massive Human Failure is de opvolger van het uit 2016 daterende Man Made Hell. Live hoogtepunten zijn er eveneens te noteren: ze mochten spelen op Summer Breeze (Duitsland), Antwerp Metal Fest en gingen op tour met Memoriam.

Hun vorige twee albums verschenen bij XtreemMusic. Hun tweeplatencontract is daar afgelopen. Daarom, plus het feit dat de band op de Duitse markt erg in de smaak valt, kozen ze voor het label Massacre Records.

Fractured Insanity is een band die er in slaagt om hun muziek telkens te voorzien van een fijnere en meer gedetailleerde afwerking. Waar bij When Mankind Becomes Diseased – ondanks het puike schrijfwerk – de productie het een beetje liet afweten, zagen we bij zowel Mass Awakeless als Man Made Hell telkens verbetering op dit vlak. Beide albums werden voorzien van een knappe doch cheesy en cliché (dat mag hé) intro en een doordachte productie en afwerking. Bij Massive Human Failure aanvankelijk geen intro. De boorhamer mag zich vanaf de eerste seconden meteen in gaan graven in het gehoor van de luisteraar. Zanger/bassist Stefan laat in de openingstrack Crusade Of The Offended duidelijk horen dat muziek het ventiel van de geest kan zijn. De furieuze grunts komen van diep en veroorzaken zowaar kippenvel.

Dan toch een intro bij M.A.D.…: “That’s the atomic bomb exploding at Nagasaki.” Een Amerikaanse overheidspropagandafilm speelt af, begeleid op luchtalarm. Deze tonen zijn voorbode van een tweede van negen uppercuts waaruit Massive Human Failure bestaat. Onmacht tegenover het etablishment, en tegenover de eigen beperkingen vormen de rode draad in het verhaal.

Gitaartandem Dieter Daems / Kenny Vandenheede spelen haasje-over als aangevers van puike riffs en helse solo’s. Drummer Ignace Verstraete knapt prima werk op als stroomverdeler van de ganse band. Zijn retestrakke drumwerk laat iedereen netjes in het gelid lopen. Een kleine verrassing zit verborgen in Hell Of No Man’s Land. Memoriam/Bolt Thrower-zanger Karl Willetts zet met zijn strot de loodzware tandemriffs nog wat dikker mee in de verf. Wat een track! Wat hij hier presteert, zorgt er voor dat wij maar wat graag zijn medewerking eens live willen aanschouwen bij een Fractured Insanity liveshow. Een zangduo Van BaelWilletts zien wij wel zitten.

Reflecting Of The Soul zorgt even voor meer kippenvel met een erg ingetogen en emotionele instrumentaal intermezzo. Wat dan volgt is een driedubbele aanvalsgolf op het monetaire systeem (Rotschild’s Disease), het erg actuele zaaien van angst (Panic Abuser) en de grote ziekte van deze tijd: stress! In het laatste, bijna epische nummer Rise All Above vraagt de band aan jou om in de spiegel te kijken en om jezelf te bevrijden uit de maalstroom die het leven tegenwoordig aan ons allen vraagt. Duidelijke boodschap, zou ik zeggen. Ik heb ze alvast begrepen!

De plaat werd vastgelegd in de Poolse Hertz Studio van de gebroeders Wiesławski. Als je weet dat Behemoth daar Evangelion heeft opgenomen, dan ben je gerust dat er kwaliteit wordt afgeleverd. Dit album straalt diezelfde kwaliteit echt uit. Deze kwaliteit, samen met de sterke ideeën van de band maken dat Massive Human Failure eigenlijk een topplaat is uit het genre. Geen wonder dat een band als Memoriam deze mannen graag meeneemt in hun tourbus.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X