If I May - As Above // So Below
Label: Dreambound
85
Bjorn Wielockx

De mannen van If I May zijn voor mij, en hopelijk voor een groot deel van jullie, al lang geen onbekenden meer. In 2016 ontving ik de ep House Of Wolves, het eerste werkje van de mannen uit Herzele. In eerste instantie was ik niet zo wild van de alternatieve rocksound, maar de onderliggende hardcoregitaarlijnen wisten de muziek een speciaal extraatje te geven. Vier jaar later mag ik zeggen dat ik een meer dan grote fan ben geworden van If I May. De debuutplaat No Man’s Land had wat meer agressie, wat het geheel wat meer tempo en cachet heeft gegeven. Enkele weken terug bracht de band met Death Of Me het eerste singeltje van de tweede langspeler As Above // So Below uit. Hierop was duidelijk te horen dat de band weer wat stappen had gezet naar de zogenaamde perfectie.

Er zijn maar weinig bands die van een softe (commerciële) band evolueren naar een harde (niet-commerciële) band. As Above // So Below is weer wat donkerder geworden ten opzichte van zijn voorganger. Als hij zo blijft doorgaan luisteren we anno 2038 naar If I May‘s nieuwste deathmetalplaat. Alle gekheid op een stokje, maar de mannen uit Herzele weten zo weer zwaar uit te halen. Nummers als A Place Below The Sea, Death Of Me, Hollow Ground en Hell To Pay ontbraken nog in het repertoire van If I May. Destructieve tracks, welke elke zaal of buik van een boot, want daar zal de releaseshow in plaatsvinden, uit zijn voegen zal doen barsten.

The Game, het tweede nummer dat de band besloot vrij te geven, is een track voor de fans van het eerste uur. Het tempo ligt hier gevoelig lager. The Game dient de chanson van If I May te worden, en zal dat ook worden. Zoals altijd weet de band ook hier verrassend uit de hoek te komen. De breakdown, welke helemaal op het einde van het nummer verstopt zit, is relatief kort maar kan live wel gerokken worden. Hierdoor kan en zal het publiek volledig uit zijn dak kunnen gaan. Want dat de fans op het einde als een bezetenen gaan rondvliegen staat vast. Zeker met de rest van het album in het achterhoofd. De releaseshow gaat een zwaar feestje worden.

Over de releaseshow gesproken. Deze zal, zoals eerder gezegd, plaatsvinden in de buik van een boot in het gezellige Oilsjt (Aalst). Het is te hopen dat The Lounge Boat verzekerd is, want ook het voorprogramma mag er wezen. Access Unlocked, The Johari Window en Wolves Scream zullen het publiek opwarmen. If I May heeft met As Above // So Below het perfecte schijfje onder de schouder om deze avond onvergetelijk te maken.

Het lijkt dezer dagen wel een verplichting. Elke deftige plaat heeft gasten nodig, en zo ook bij de opvolger van No Man’s Land. Tijdens Safe & Sound komt Steven Rassart van Suasion het beste van zichzelf geven. James Barbosa van Concealed Reality zorgt dan weer voor een zeer duister sfeertje tijdens Hell To Pay. Veelal vind ik gastoptredens overbodig, maar die van James Barbosa is echt fenomenaal. Vreemd dat beide bands niet op de affiche prijken van de albumvoorstelling. Hopelijk tekenen zowel Rassart als Barbosa present, want beide weten toch iets extra’s toe te voegen aan de gekende If I May-sound.

Hoera, hoera, hoera! Eindelijk is A Above // So Below een feit. Mijn playlist van If I May heeft een stevige kwaliteitsinjectie ondergaan. De volgende weken zal dit pareltje bij mij centraal staan, waardoor ik na enkele weken ook deze nummers door en door zal kennen. De mannen uit Herzele hebben een plaat op de markt gebracht waar ze zeer trots op mogen zijn. De sound benadert wat mij betreft nagenoeg de perfectie. Het recept is klaar en ziet er magistraal lekker uit, benieuwd wat voor lekkers If I May nog achter de hand heeft!

Tracklist:

 1. As Above
 2. Kamira
 3. A Place Below The Sea
 4. The Game
 5. Recovery
 6. Safe & Sound (Ft. Steven Rassart van Suasion)
 7. //
 8. Death Of Me
 9. Hollow Ground
 10. Dreamer
 11. Hell To Pay (Ft. James Barbosa van Concealed Reality)
 12. So Below

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X