Resonance - Out Of The Silence
Label: Inverse Records
75
Ashley Bickx

De progressieve variant van het metalcoregenre is al langere tijd aan een ferme opmars bezig. Bands als Perpiphery, Novelists en Ghost Iris – om er maar een paar op te noemen – tillen het genre al enkele jaren naar een hoger niveau. Het uit Finland afkomstige Resonance bracht op 13 december 2019 met Out Of The Silence het officiële debuut op de markt en tracht op deze manier zijn wagonnetje bij de eerder genoemde bands aan te haken. Of we tijdens de vele familiefeesten door een nieuwe parel binnen de progressieve metalcore hebben mogen ontdekken, kom je hier te weten!

Dat Finland meer te bieden heeft dan pakweg Lordi en Nightwish, is anno 2020 al geruime tijd een understatement. De Finse muziekcultuur staat er om bekend heel veel waarde te hechten aan de juiste muzikale atmosfeer en dat horen we ook bij Resonance aardig terug. Ondanks dat deze Out Of The Silence het langspeeldebuut is, is Resonance er met verve in geslaagd om brutaliteit, melodie en atmosfeer te verweven tot een interessante cocktail.

Waar veel bands initieel zo hard mogelijk voor de dag proberen komen en vervolgens het agressieniveau laten dalen, opteert Resonance er bewust voor op gepaste momenten wat gas terug te nemen en zelfs met een semi-ballad voor de dag te komen onder de vorm van het nummer The One. Sporadisch gas terug nemen wil evenwel niet zeggen dat deze Finnen gecatalogeerd moeten worden onder de noemer softies. Integendeel, want op meerdere momenten duwen deze heren het gaspedaal aardig in, wat resulteert in enkele aardige breakdowns.

 

De combinatie tussen het progressieve en de eerder agressieve metalcore komt bijvoorbeeld perfect tot ontbolstering in een nummer als Faded Memory en het opzwepende Wasteland. Speltechnisch valt er heel weinig op af te dingen: Gitarist Petteri Peltomaki speelt bij momenten de sterren van de hemel en tovert heel wat sterke gitaarlijnen uit zijn vingers.

Ook over het vocale luik valt er aardig wat te zeggen: De harsh vocals klinken boosaardig en toch gevarieerd. De cleane vocalen zijn stevig genoeg, zodat Resonance absoluut niet gekwalificeerd kan en mag worden als een of andere tienerband die menig bakvis doet tieren van extase. Tijdens opener Shattered Inside klinken de cleane vocalen evenwel nog net dat tikkeltje geforceerd, maar naarmate de band op dreef komt, is dit euvel vrij snel vergeten. Het mooiste voorbeeld hiervan is het gelijknamige titelnummer dat gerust beschouwd mag worden als het prijsbeest van deze debuutplaat.

Met Out Of The Silence levert Resonance een sterk debuut af dat absoluut gehoord mag worden. Mits wat finetuning her en der kan deze band het nog ver schoppen. Ik acht de kans dan ook vrij groot dat we van dit gezelschap de komende jaren nog meermaals zullen horen. Nu maar hopen dat deze jonge wolven als support act van een grotere naam in het genre buiten de eigen landsgrenzen op muzikale ontdekking kunnen gaan om de nodige ervaring op te doen.

Tracklist:

  1. Schattered Inside
  2. Drained
  3. Another World
  4. The One
  5. Faded Memory
  6. Wasteland
  7. Out Of The Silence
  8. Lie
  9. Final Exit

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X