Nile - Vile Nilotic Rites
Label: Nuclear Blast
80
Sebastiaan Schabon

[smart_review]

De Amerikaanse brutale deathmetalband Nile hoeven we niet meer voor te stellen. De band onder leiding van muzikaal meesterbrein Karl Sanders dendert al sinds 1993 ongenadig doorheen de metalwereld en weet keer op keer een knaller van een plaat neer te zetten. Op 1 november was het weer raak, dan verscheen hun nieuwste telg Vile Nilotic Rites in de rekken bij de betere platenboer. Wederom was het Nuclear Blast dat voor de verdeling en promotie zorgde. 

Een kleine 15 seconden duurt de intro van Long Shadows of Dread, daarna barst het geweld los. We krijgen hetzelfde Nile als altijd te horen, alleen bekruipt me het gevoel dat ze nog net dat tikkeltje extremer gegaan zijn tijdens het maken van deze plaat. Dat merk je goed aan de muziek. De riffs zijn nog brutaler geworden, de drummer raast nog sneller over zijn drumstel en Sanders zelf heeft zijn stem nog demonischer gekregen. Als dat al mogelijk was tenminste. Vile Nilotic Rites, de titeltrack waar het om draait op dit album begint dan weer een stuk minder energiek dan de andere tracks. Er wordt wat minder op het gaspedaal geduwd en het gevolg daarvan is een loodzware track om eens lekker op te headbangen. Wacht, laat al maar. Nile staat bekend om verschroeiend uit te halen en dat doen ze halfweg de track dan ook.

Snake Pit Mating Frenzy is misschien wel de brutaalste track op dit album. Nile haalt hier werkelijk alles uit de kast, van supersnelle blastbeats en niet te volgen riffs tot ritmewissels die zo snel gaan dat je gewoon de song een aantal keren opnieuw moet beluisteren om er iets van te begrijpen. Zo hebben we het graag, dit is waar Nile al 26 jaar om bekend staat.

En dat is hopelijk ook hoe we ze altijd zullen blijven kennen. Dit album… ik ben sprakeloos. Het is één van de weinige albums die mij volledig stil gekregen heeft. In een top 10 deathmetalalbums van 2019 zou Vile Nilotic Rites sowieso de troon bestijgen. En die nog lang behouden ook, volgens mij zal de rest van de deathmetalwereld serieus uit zijn pijpen mogen komen om dit meesterstuk te overtreffen.

Nile Facebookpagina

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X