The Ferrymen - A New Evil
Label: Frontiers Records
87
Metalrockx

[smart_review]

Het gaat hard met de carrière van Ronnie Romero. Van onbekende zanger bij Lords of Black tot frontman van de legendarische hardrockband Rainbow, met daarnaast nevenprojecten als CoreLeoni, The Ferrymen en gastzanger bij Destinia en Michael Schenker Fest. Romero heeft een rasperige korrel in zijn krachtige stem en klinkt als een kruising tussen Ronnie James Dio en Freddy Mercury.

Magnus Karlsson (Primal Fear) is een magistrale componist en gitarist, verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de Allen/Lande albums en The Ferrymen klinkt ongeveer hetzelfde. Hoe machtig zou een trio van de beste metalzangers Allen/Lande/Romero niet klinken? Maar goed, Russell en Jorn zijn niet gemakkelijk te pakken te krijgen.

Veteraan Mike Terrana (Vision Divine) is een powerdrummer met een curriculum vitae van enkele pagina’s, die zijn sporen verdiende bij o.a. Axel Rudi Pell, Masterplan, Tarja, Rage en Yngwie Malmsteen. Zijn sobere en krachtige stijl vormt een stevig fundament. Hij is tevens aanjager en meester in pakkende tempowisselingen.

De verrassing is er deze keer wel af; de plaat is een beetje harder en progressiever geworden dan het titelloze debuut uit 2017, maar dezelfde ingrediënten en hoge kwaliteit zijn aanwezig. De samenwerking verliep ditmaal nog vlotter, aangezien ze elkaar beter kenden. Dit resulteerde in een nog sterkere plaat, met vermoedelijk het beste gitaarwerk uit Karlsson’s oeuvre. Hij kon zich volledig concentreren op het schrijfproces, in de wetenschap dat de stem van Romero toch alles aankon en dat Terrana het meesterlijk onderbouwde.

De titelsong associeert in het refrein met Dream Evil van Dio en zo valt in de vergelijking met de grootmeester op dat er in dertig jaren niets wezenlijk veranderd is in dit genre van melodieuze heavy metal. Mijn persoonlijke favoriet is No Matter How Hard We Fall, door de heerlijke opbouw met sfeervolle keyboards, waarna de band excelleert en Ronnie de sterren uit de hemel zingt, afgerond met spetterende gitaarsolo’s.

De feilloze, epische en melodieuze productie was in handen van Karlsson zelf en Jacob Hansen is verantwoordelijk voor de dynamische mix. Stan W. Decker creëerde opnieuw een opmerkelijke hoes van de ferryman die de doden trotseert op de rivier Styx. Het wordt tijd dat deze formatie meer wordt dan een project en als band op tournee gaat, want er is vraag naar deze bombastische melodieuze metal.

Tracklist:

 1. Don’t Stand In My Way
 2. Bring Me Home
 3. A New Evil
 4. The Night People Rise
 5. Save Your Prayers
 6. Heartbeat
 7. Our Own Heroes
 8. No Matter How Hard We Fall
 9. My Dearest Fear
 10. You Against The World
 11. All We Got

Line-up:

 • Ronnie Romero – zang
 • Magnus Karlsson – gitaar, bas & keyboards
 • Mike Terrana – drums

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X