Interview An Evening With Knives @ Alcatraz
Vanpevenaeyge Carly

Op het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival 2019 hadden wij een leuke babbel met An Evening With Knives. Een trio uit het Nederlandse Eindhoven die op vrijdag het nieuwe podium La Morgue een eerste maal te laten ontploffen. Ze hebben liters zweet achtergelaten in die tent en dus gebeurde het interview gezellig, in het gezelschap van een Belgisch biertje en onder een lekker zonnetje op een bank aan het artiestendorp. AEWK is trouwens een zeer plezante bende en ik kan jullie verzekeren dat er op dat half uurtje enorm wat afgelachen is, al kan het Belgisch bier er ook voor iets tussen zitten.

Jullie show daarnet was uitstekend, maar misschien ben ik wat bevooroordeeld, want ik ben nogal een stoner- en post-metalfan. Maar kunnen jullie eens AEWK beschrijven?
Wij zijn een groep Eindhoofse jongeren die willen knallen (hilariteit alom).

Is er een reden waarom jullie stonermetal maken, want jullie komen toch alle drie uit een ander milieu?
Ivo Jonkers (drummer) komt uit de stoner, Peter (Van Grunsven, gitarist) voornamelijk uit de nu-metal en ik (Marco Gelissen, gitarist en zanger) toch ook wel uit de stoner en slugde metal.

Is het moeilijk om als Nederlandse band voet aan de grond te krijgen in het buitenland, bv België?
Dat is zeker waar maar Gent hebben we inmiddels uitgespeeld, zoals al verscheidene malen op de Gentse Feesten en we krijgen wel goede response in België. Wij lusten België wel en het lijkt er stilaan op te lijken dat ze ons ook lusten.

Dat was vandaag zeker te merken met een goed gevulde La Morgue. Jullie zijn ook de enige Nederlandse band op dit festival.
Serieus? Dat is echt wel een fantastisch gegeven hé. Weet je dat zeker (Ivo)

Toch wel voor vijfennegentig procent, ik heb nu ook niet alle bands gecontroleerd, maar ik ben redelijk zeker
Nou dat maakt het voor mij alleen maar bijzonderder en beter, deze Alcatrazshow (Ivo)

En wat vinden jullie van het nieuwe podium, La Morgue, waar jullie zojuist hebben opgetreden? Ik weet dat Alcatraz een speciale formule hanteert voor de bands die in die tent optreden. Voor mij persoonlijk mochten er bepaalde groepen (en ik noem geen namen) vroeger of later geprogrammeerd worden.
Dat is heel arbitrair en ik denk dat dit een heel goede oplossing is voor La Morgue, De groepen zijn hun plaatst toegewezen via loting en wij zijn heel blij met ons vroege uur zodat we daarna nog volop van het festival kunnen genieten en lekker gaan kijken naar Uriah Heep.

Zijn jullie into classic rock?
Nou, Ivo wel.

Ik ben dan wel wat ouder maar ik probeer toch wel mee te evolueren met de nieuwe bands en muziekgenres.
Ik moet zeggen, ik ben niet zo mee met dat evolueren. Als ik een nieuw bandje zie denk ik nogal vlug, dat lijkt toch er veel op die of die band van 20 jaar geleden. (Peter)

Uiteindelijk is alles toch wel een kopie van iets uit het verleden, invloeden van eerdere bands?
Alles is een kopie van Deftones (algemeen gelach) en zo komen terug op uw eerste vraag, wie of wat zijn AEWK. Een bende Eindhoofse jongeren die willen knallen. We hebben allemaal onze eigen inspiratiebronnen maar wat belangrijk is dat we er een goed gevoel bij hebben. Of het nu blues is of jazz, wat heel onwaarschijnlijk is.

Om nog eenmaal over La Morgue te hebben. Eigenlijk dankzij dit nieuwe podium krijgen groepen als jullie ook een podium op een groot festival.
Dit was echt wel een eer voor ons en ik denk (hoop) dat we wel wat zieltjes bijgewonnen hebben.

Even iets anders nu. Voor jullie nieuwe cd hebben jullie een crowdfunding gedaan en die was zeer succesvol?
Die was zeker succesvol en onze nieuwe plaat is inmiddels opgenomen. We hebben trouwens enkele nieuwe nummers gespeeld vandaag. En die komt ergens begin 2020 uit, we hebben nog geen exacte datum maar dat is ons streefdoel.

Aan die crowdfunding was er ook een concert op een geheime locatie gekoppeld.
Inderdaad, maar dat was niet op een locatie die men zou verwachten zoals een kroeg of bekende zaal maar dat was gewoon in mijn werkplaats (Peter) die we omgetoverd hebben tot een kroegachtig poppodium. Dat was prachtig

Jullie laatste full-cd dateert van januari 2018 en nog geen acht maanden daarna brengen jullie een ep, The Fade Out, uit. Te veel aan nummers en materiaal. Waarom geen dubbelalbum?
Een dubbelalbum kost gewoon te veel voor het aantal extra nummers die we hadden en met die ep konden we nog eens een nieuwswaarde creëren en dat was wel de hoofdreden. Ondertussen zijn die nummers al terug oud

Om die nummers te kunnen spelen moeten jullie kunnen optreden. Uiteraard veel in Nederland. Maar ook België, Italië en Frankrijk…
Het liefst spelen we in Duitsland. Als je in Duitsland een fanbase hebt, dat zijn trouwe fans en die komen altijd. Dat is echt wel een goede scene, en met 80 miljoen mensen, dat is wel wat meer dan die 20.000 Nederlands sprekenden die hier rondlopen.

Dan nog een laatste (verplichte) vraag. Vanwaar komt de groepsnaam An Evening With Knives?
Peter: Oorspronkelijk was de bedoeling om een jamproject te beginnen, helemaal niet op te treden. Gewoon muziek maken, dat was het plan maar we zochten toch een bandnaam. Ik had toen ook altijd een lijstje bij met potentiële groepsnamen. Toen is Ivo erbij gekomen en hij pikte er AEWK uit en zo klinken we ook wel. Het heeft ook wel iets mysterieus en zo. Het heeft iets tweezijdig. De avond heeft iets chills, de sprankelijke kant en aan de andere kant denk je, er klopt iets niet. Het venijnige dat in onze muziek zit maakt dat dit voor ons de perfecte bandnaam is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X