Interview Carnation op Alcatraz 2019
Vanpevenaeyge Carly

Eén van de twee groepen die Op het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival 2019 noodgedwongen door de weersomstandigheden van de zaterdag naar de zondag was verplaatst is Carnation. Het geplande interview kon wel doorgaan op zaterdag, met als voordeel dat we met vijf frisse bandleden een leuke en gezellige babbel hadden.

Kunnen jullie Carnation even voorstellen?
Wij zijn een vijfkoppig deathmetalband uit de Antwerpse kempen, specifiek uit Heist Op Den Berg. Wij zijn zo een goede zes jaar geleden ontstaan, in mei 2013 en al een ep en een live-cd uitgebracht. Ook een single in eigen beheer en nu dus een full-cd bij het Franse label Season Of Mist

Vanwaar komt de naam Carnation (Anjer)?Of komt het soms van reincarnation.
Dat heeft er ook mee te maken maar in het Latijn is Carnation de kleur van het vlees en inderdaad betekent dat ook anjer, maar bij ons neigen we meer naar de betekenis van het vleeskleurige.

Het begon voor jullie allemaal in 2013. Is er in die zes jaar al veel gebeurd of belangrijke veranderingen, nieuwe groepsleden?
We hebben ooit één andere drummer gehad die nog meegespeeld heeft op onze eerste ep en onze huidige drummer Vincent is de broer van onze vorige. Op een bepaald moment klikte het niet meer en Vincent kon ook drummen, voor ons was dat een logische stap. Trouwens onze gitarist Jonathan is ook een broer van Vincent.

Zit er een thema in jullie nummers? Worden de teksten doelbewust geschreven of kan het alle richtingen uitgaan?
Er zit veel fantasie in onze nummers, ook over een fictieve wereld zijn er al nummers geschreven. Ik vind dat leuk om mijn creativiteit de vrije loop te laten, landschappen die niet bestaan maar die ik toch zou willen gezien hebben. Die ervaring die ik in die fictieve omgeving heb, probeer ik dan in mijn nummers te beschrijven. En muzikaal is het vooral old school metal en proberen we dat bij te kruiden met andere invloeden om zo tot een bevredigend nummer te komen. (zanger Simon Duson)

Een blik op jullie toerschema vertelt mij dat jullie meer optreden in het buitenland dan in België.
Wij treden graag op in België, tenslotte ook onze thuisbasis maar we willen hier ook niet te heel vaak spelen zodat we hier iets uniekere shows kunnen brengen. We zijn inderdaad veel in het buitenland. Japan, Brazilië, 70000 Tons of Metal cruise. Als de mensen u te veel gezien hebben vinden ze u ook niet meer zo interessant. Je moet daar over nadenken. Hier kennen de meeste mensen ons maar bevoordeeld in Duitsland is er nog veel werk aan te winkel. Dat land heeft de grootste markt op gebied van metalmuziek, zoveel festivals, zoveel meer luisteraars en potentiële fans. Als je die markt hebt, zit je wel gebeiteld. We hebben dan ook in elke hoek van Duitsland gespeeld.

Hebben jullie dan geen schrik dat ze jullie vlug zullen beu worden?
Dat land is zo groot. Als de grote wereldbands op tournee gaan, doen die één show in België maar wel vijf of zo in Duitsland. In België zijn we al iets groter en in Duitsland stellen we nog niet veel voor, dus bang voor over-exposure moeten we ginder nog niet vrezen.

Met Japan hebben jullie blijkbaar een goede band. Jullie hebben daar in het verleden ook al een live-cd opgenomen.
Dat klopt en binnenkort gaan we terug naar Japan. De eerste keer zijn we gewoon naar daar gegaan en wisten we niet goed wat te verwachten. We mochten wat festivals doen en ook wat gewone shows en dat is keigoed meegevallen. We hebben daar ook dat live-ep opgenomen en altijd gedacht dat we nog eens zou moeten teruggaan. Dit jaar hebben we dan besloten om terug naar Japan ter gaan. We hebben dat kunnen realiseren en gaan andere steden aandoen dan onze vorige toer en we kijken er enorm naar uit.

En daarna Engeland veroveren?
Dat staat inderdaad ook gepland voor dit najaar. Dat is ook nog een markt die we willen veroveren. We hebben een goed festival kunnen bemachtigen voor die toer en hebben daar veel hoop voor dat het een goed gaat worden

Door de annulatie van Devil Driver in de Trix, waar jullie het voorprogramma mochten verzorgen is er terug een show op Belgisch grondgebied minder.
Inderdaad, Devil Driver heeft zijn tournee gecanceld maar wij spelen dit jaar wel nog op Evil Or Die fest in Roeselare.

Carnation heeft dit jaar op 70.000 Tones Of Metal gespeeld. Kan dat beschouwd worden al het hoogtepunt tot nu toe?
Dat was eigenlijk onverwachts, vijf dagen vooraf wisten maar dat we daar mochten spelen. Maar op die vijf dagen moesten we natuurlijk ook alles regelen. Vliegtuigtickets, toelating om in Amerika binnen te mogen, hotels, taxitransport, enz. We moesten ook dan nog allemaal beschikbaar zijn, maar dat was een kans die we niet konden laten schieten. Er gaan daar zoveel mensen en pers mee met die boot. We hebben daar 2 shows gedaan (één op heenreis en één op terugreis). Er zijn 4 podiums en vooral de tweede show was het publiek helemaal mee. We hadden ook een mooi uur gekregen, goede show.

Het visuele is ook heel belangrijk bij jullie, bloed, kettingen.
Het visuele inderdaad. Ik vind dat interessant als bands dat doen, dat toont hoe creatief die zijn, hoe zij hun muziek willen visualiseren. Dat sprak mij aan en ik wilde dat ook voor ons doen, dat we buiten het muzikale ook op een andere manier kunnen creatief zijn (aldus frontman Simon)

Doordat jullie nogal veel in het buitenland vertoeven, moeten jullie ofwel een zeer goede werkgever hebben of anders toch wel bepaalde offers brengen.
In ieder geval moet je een keuze maken, je kiest voor een carrière in de muziek of je kiest voor een vaste baan. Wij hebben allemaal een keuze gemaakt. Drie jaar geleden hebben we die keuze gemaakt. We hadden allemaal muzikale dromen en doelen en als je die dromen hebt dan heb je ook de motivatie om eraan te werken maar dan je ook rekening houden met een moeilijke werksituatie of financiële situatie.

En het gezinsleven,?
We hebben allemaal zeer begripvolle vriendinnen en rekening houdende met een soms moeilijke werksituatie is dat niet altijd evident

Als laatste vraag zou ik graag nog willen weten, met al jullie buitenlandse optredens, of jullie nog geïnteresseerd zouden zijn indien een kleine organisator Carnation zou willen boeken, of dat nog zou lukken of er interesse is.
Wij staan open voor elk aanbod maar wij werken samen met een agentschap die alle aanvragen verwerkt en ook op zoek gaat naar geschikte optredens. Het zijn ook zij die onderhandelen over prijs en zo verder. Maar alles is bespreekbaar

Is dan ook bij deze genoteerd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X