Hoofstomper - Chapter I coverart
Hoofstomper - Chapter I
Label: eigen beheer
70
Bart Van Gestel

[smart_review]

Litouwen en metal. Hmm, diep gravend in mijn muziekkennis, moet ik toegeven: ik ken geen enkele Litouwse band. Tot nu dan… Want daar is Hoofstomper met Chapter I!

De aandacht van ondergetekende kan je geheid trekken als je je materiaal promoot met een zo fout mogelijke combinatie van genres. Dan krijg ik evenveel honger als na een veel te lang durende huwelijksreceptie. Het Litouwse collectief Hoofstomper slijt zijn creaties als zijnde een fusie tussen psychobilly en black metal, met snuifjes country, surfrock en andere genres. Moeilijker hoeft het niet te zijn. Ik moet en zal luisteren naar Chapter I.

De vier songs tellende ep simpelweg getiteld Chapter I, dient ook niet meer als een prelude op wat nog komen gaat. De band doet ook geen moeite om vaag te blijven. De songtitels geven tips naar de inhoud en het thema van de vrij losstaande songs. Beginnen doet de band met Introducing Hoofstomper (Threshold). Daar wordt de toon meteen gezet met een (post-) blackmetalachtige riff die overgaat in een regelrecht surfriedeltje. Dick Dale kijkt om de hoek. Als de zang inzet ademt Jace Everett in je nek. Bandleider, zanger en akoestisch gitarist Murphey Samuel Topheles legt bezwerend uit wat Hoofstomper is en waarvoor ze staan. Chapter I vertelt het verhaal van een dronken klaploper die, met een lijk in de koffer, vergoelijking zoekt middels een pact met de duivel.

De drie songs (plus vierde ietwat misplaatste instrumentaaltje Entr’acte) hebben een duidelijke boodschap en erg bijzondere structuur. Ik blijf enkel met het gevoel zitten dat de uitvoering toch wel te wensen overlaat. Alles klinkt wat droog, (al dan niet doelbewust) mistroostig…korter gezegd: er is nog werk aan de winkel. Al blijft de ruwe blackmetalspirit duidelijk aanwezig. De ideeën zijn fantastisch, het verhaal scherpt de honger naar het verdere verloop zeker aan. Ook muzikaal worden gaan ze waar niemand hen voorging. Ik kijk alvast uit naar Chapter II!

Hoofstomper is:

Murphey Samuel Topheles – leider, vocalen, akoestische gitaar, samples
Albert Fish (aka ‘The Old man’) – bas
Kenny McDuff (aka ‘Broomstick’) – gitaar
Henry Howard Holmes (known to Friends as ‘Tripple H’ or ‘The Architect’) – gitaar
Frankie Schmidt (aka ’the Executioner’) – drums

Tracklist:

  1. Introducing HoofStomper (Threshold)
  2. Drak (Metamorphoses)
  3. Mother (Realization and Acceptance)
  4. Entr’acte

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X