Ashley Bickx

Wie geregeld eens rond durft te snuisteren op platenbeurzen zal ongetwijfeld al vastgesteld hebben dat het werk van de Belgische band Exoto zeer gegeerd is onder de liefhebbers en verzamelaars. In de eerste helft van de jaren ’90 bracht deze band uit de regio van Mol enkele straffe demo’s uit, waarna in een tijdspanne van een jaar tijd maar liefst twee albums werden uitgebracht. Vervolgens werd de stekker uit de band getrokken, waarna in 2014 een eerste comeback volgde. Opnieuw werd het knipperlicht tijdelijk op rood gezet om anno 2019 voor het eerst in vijf jaar met nieuw werk voor de dag te komen. Op 4 mei 2019 bracht de band immers de ep Absolution In Death uit en dat met de nodige ondersteuning van het gloednieuwe Belgische label Dead By Dawn.

Slechts een blik op het artwork volstaat om te weten wat de luisteraar voor de kiezen zal krijgen. Wanneer je een goor tafereel voorgeschoteld krijgt, kan je namelijk donder op zeggen dat er een portie old school death metal zal volgen. In het geval van Exoto een stevige portie, want Absolution In Death mag absoluut gehoord worden!

Ondanks het feit dat we hier te maken hebben met een ep heeft Exoto toch de wijze beslissing genomen om een werkstuk met een duidelijke, spreekwoordelijke kop en staart af te leveren. Waar de lang uitgesponnen intro Walkers aanvankelijk de luisteraar in de juiste stemming brengt dankzij diens sinistere tonen, beukt de band met When No Dreams Remain de poorten van de hel wagenwijd open: dankzij de furieuze gitaarrifs vergezeld van het nodige geblast wanen we ons meteen een kleine dertig jaar terug in de tijd. Een periode waarin death metal, en dan voornamelijk de scene uit Florida volop in expansie begon raken.

Consumed by Insanity is dan weer net iets meer mid-tempo dan diens voorganger, waarbij voornamelijk de strakke gitaarsolo halverwege het nummer de aandacht volledig naar zich toe weet te zuigen. Zanger Chris Meynen mag dan wel nog het enige resterende originele lid zijn, de man in kwestie is er wel met brio in geslaagd om zich te laten omringen door een bende jonge wolven die duidelijk weten waar de klepel hangt. Luister bijvoorbeeld maar naar de eerste anderhalve minuut van het nummer Liquify Your Enemies, waarbij ieder bandlid de gelegenheid krijgt om volledig te excelleren.

Met het afsluitende tweeluik Floating (To Hell) en Absolution In Death toont Exoto nogmaals aan waarom ze met recht en rede de vaandeldragers van de Belgische death metal genoemd mogen worden. Met een speelduur van ruim 27 minuten valt de oogst naar ep-normen bovendien allerminst mager uit. Hopelijk zit de band vanaf nu op het juiste spoor en mag het actuele muzikale aspect voortaan weer de bovenhand nemen op de zogenaamde cult status die Exoto in tussentijd na dertig jaar heeft weten te verwerven.

Tracklist:

  1. Walkers (Intro)
  2. When No Dreams Remain
  3. Consumed By Insanity
  4. Liquify Your Enemies
  5. Floating (To Hell)
  6. Absolution In Death

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X