Rotting Christ - The Heretics
Label: Season Of Mist
75
Sebastiaan Schabon

[smart_review]

De Griekse band Rotting Christ is niet bepaald een onbekende binnen het melodische blackmetalwereldje. Ze bestaat al sinds 1987 en mag ondertussen gerust tot de grote jongens gerekend worden. Drie jaar na hun vorige telg Rituals achtten de heren de tijd rijp om nieuw materiaal uit te brengen. Dit gebeurde dan ook onder de naam The Heretics. Season Of Mist verzorgde de verdeling en promotie. Na wat opzoekwerk besloot ik het een kans te geven. Wie weet welke openbaringen er volgen?

Ik ga meteen heel eerlijk zijn: mijn kennis van Rotting Christ reikt absoluut niet ver. En toch voelde ik me aangetrokken tot dit album. En dat bleek meer dan terecht. Vetry Zlye is al een eerste track om van te smullen. Vooral de ietwat zweverige, kerkelijk getinte achtergrondzang bezorgt me meermaals kippenvel. Maar de hoofdvocalen zijn dan weer het compleet tegenovergestelde. Deze klinken duivels en diep, als een… christen die net uit de dood is opgestaan. De melodische riffs zijn dan weer mooi in balans met de typerende blackmetalriffs.

En daar blijft het niet bij. Een nummer waarbij ik echt in een soort van trance was, namelijk Hallowed Be Thy Name (en nee, geen Iron Maiden-cover), draagt mij bijna weg van de realiteit. De achtergrondzang is echt een waar genot om naar te luisteren, terwijl Sakis Tolis zijn zweverige, vertellende stem van onder het stof haalt. Tijdens The Voice of the Universe krijgen we ook een gastvocalist te horen. Niemand minder dan Ashmedi van Melechesh verzorgt de vocals op dit nummer. Om even terug te komen op het Vetry Zlye: hierop mag Irina Zybina van de band Grai zich laten horen. Het is altijd leuk om te zien hoe sommige bands goed kunnen samenwerken, vooral als het op gastmuzikanten aankomt. Sommige van die samenwerkingen of “collabs” zoals ze dat al eens noemen blijken echt meesterwerkjes, en dat label mag je op deze nummers zeker kleven.

Ik moet zeggen dat het schaamrood mij nog steeds op de wangen staat. Dat Rotting Christ mij tot op heden amper bekend was zal waarschijnlijk als een donderwolk boven mijn hoofd blijven hangen. Geweldige band, geweldige muziek, geweldige samenwerkingen met gastmuzikanten.

Rotting Christ Facebookpagina

Rotting Christ Website

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X