Headbanger’s Balls Fest 2019: de preview!
Ashley Bickx

Op 4 mei is het met Headbanger’s Balls Fest editie 2019 wederom tijd voor de eerste hoogmis van het metalen lied in ons eigen ‘Vlaemsche Land’. Na enkele uitverkochte edities begint dit festival met recht en rede een vaste steunpilaar te worden op de agenda. Een festival dat een eerste ijkpunt vormt, het startschot voor menig lekkers dat de komende maanden nog in het verschiet ligt. Maar dat is uiteraard verre toekomstmuziek. Laat ons eerst eens focussen op hetgeen de organisatie van Headbanger’s Balls Fest dit jaar wederom voor ons in petto heeft! Met bands als Moonspell, Enforcer, Ostrogoth en Dagoba oogt de menukaart alleszins de moeite…

Carneia (14u30 – 15u10):

Tradities zijn er om in ere te houden. Aldus valt het mijden van het eten van vlees op Goede Vrijdag perfect te rijmen met het programmeren van enkele talentvolle bands van eigen bodem om de festiviteiten officieel op gang te trappen. Waar deze eer vorig jaar nog weggelegd was voor het impressionante Growing Horns, is het dit jaar de beurt aan een andere talentvolle band uit de streek, namelijk Carneia. Met een frontman als Jan Coudron kan het moeilijk mis gaan me dunkt. Bovendien zal de band maar al te zeer gebrand zijn op een puike prestatie, aangezien daags voor het festival de band zijn nieuwste worp op de wereld loslaat, genaamd Voices Of The Void. Te laat komen is bij deze dus volledig uit den boze!

 

Chalice (15u40 – 16u20)

Voortgaande op het laatste wapenfeit, kunnen we gerust stellen dat de organisatie met Chalice een absolute topper heeft weten te strikken. Ook vanavond zal frontman Pieter Dewulf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wederom zijn mooiste scarecrow-masker meegenomen hebben om het publiek, inzonderheid de jongere garde, de nodige schrik aan te jagen. Naast dit showelement is Chalice ook gewoon een steengoeie band, die perfect weet waar de klepel hangt en zijn death metal perfect heeft weten te finetunen. Verwacht dan ook geen drie kwartier lomp gebeuk. Chalice heeft meer te bieden. Veel meer!

 

KomaH (16u50 – 17u35))

Na een stevige dosis rock ’n roll is het tijd om uit een ander vaatje te tappen. Eentje dat ongetwijfeld de etiketten thrash en metalcore op zich gespeld zal hebben. KomaH staat namelijk al enkele jaren garant voor een loeihard geluid, doordrenkt met de nodige dosis groove, maar waarbij de band op tijd en stond de nodige melodie aan het muzikale geheel weet toe te voegen. Een liveshow van deze heren staat dan ook altijd garant voor het nodige spektakel. Reden nummer twee om zo vroeg als mogelijk af te zakken naar Izegem!

 

Ostrogoth (18u05 – 19u20)

De Belgische cultband bij uitstek; Ostrogoth! Met een grotere schare fans dan het Dyscordia Army zijn deze veteranen uit Gent een begrip in de Belgische metalscène. Na hun oprichting in 1980 en drie albums (waarvan de laatste in 1987) bleef het commercieel succes helaas uit.

Er was echter een wederopstanding; met een reünie in 2010. Door de jaren heen zijn er door overlijdens en andere omstandigheden verschillende veranderingen geweest in de line-up, waardoor enkel nog oprichter Grizzly (drummer Mario Pauwels) overblijft als origineel lid. Hun laatste wapenfeit, de ep Last Tribe Standing, dateert ondertussen al van 2015, maar is nog altijd wat deze band na bijna 40 (!) jaar belichaamt: stevige NWOHBM om je vingers bij af te likken. Met hits als Paris by Night, Queen of Desire en Ecstasy&Danger erbij mag je rekenen op een stevige portie old school heavy metal in de aard van Saxon, Accept en alle andere klassiekers.

 

Dagoba (19u50 – 21u00)

Met Dagoba is het tijd voor de eerste buitenlandse band van de dag, al moeten we ook toegeven dat de organisatie het niet al te ver is gaan zoeken. Onze zuiderburen hebben namelijk meer te bieden dan goeie wijn, kaas en krokante stokbroden. Het uit Marseille afkomstige Dagoba vormt daar een mooi bewijs van. Wie niet vertrouwd is met dit gezelschap, kan ik bij deze best waarschuwen, want Dagoba staat garant voor loeiharde groove metal, waarbij voornamelijk het drumwerk prominent op de voorgrond staat. Drumwerk waar menig mitrailleur een aardig puntje aan kan zuigen.

Dat het tempo bij deze Fransen hoog zal liggen, mag ondertussen wel duidelijk zijn. Een fenomenale band die Izegem ongetwijfeld zal doen daveren op zijn grondvesten. Lijm alles vast wat los zit, want dat zal nodig zijn!

 

Enforcer (21u30 – 22u45)

De subheadliner van de avond is niemand minder dan het Zweedse Enforcer. Deze jongelingen zijn opgekomen met de zogenaamde New Wave of Traditional Heavy Metal. Dit zijn relatief jonge bands, die toch in de old school stijl spelen, waaronder we bv Skull Fist, White Wizzard en ons eigen Speed Queen kunnen rekenen. Onder old school verstaan we uiteraard de goden van de NWOBHM Judas Priest & Iron Maiden. Deze heren hebben echter ook kaas gegeten van Angel Witch, Avenger, Tokyo Blade, Agent Steel… en moeten er zeker niet voor onderdoen.

De Zweden zien hun stijl echter volledig anders! Toen ze werden gevraagd waarom ze old school speelden, wisten ze fijntjes te melden dat Heavy Metal niet old school, maar tijdloos is en blijft (na 4x op 5 zinnen ben ik de term ook wel redelijk beu, laat staan voor zij die het dagelijks te horen krijgen).

Nadat je in de mood bent gekomen door Ostrogoth, komen deze jonge snaken hun ondertussen al vijfde album Zenith voorstellen. Op 26 april komt die uit, dus de echte fans zullen die al kunnen meekwelen. Ondergetekende zal daar alleszins één van zijn, dus kom gerust onze keel eens smeren…

 

Moonspell (23u15 – …)

Na al het opgewekte geweld, komen we met onze afsluiter van de avond in een heel andere sfeer. De donkere mishmash van gothic, black, death & doom metal van de Portugezen van Moonspell komt als een ware muur van sound op je af. Hun meest recente worp, 1755, is een conceptalbum die gebaseerd is op de grote aardbeving in Lissabon van het vernoemde jaar. Die is overigens vollédig in het Portugees gezongen.

Met 12 albums op de teller & de 25-jarige verjaardag van hun debuutplaat, kun je dus een avondvullende, donkere en atmosferische blackened doommetalshow verwachten die klassiekers afwisselt met klassiekers in spe. Sommigen zullen heel goed slapen, anderen waarschijnlijk net niet. Tot dan!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X