Despondent Chants - The Eyes Of Winter
Label: Eigen beheer
80
Ashley Bickx

Op tijd en stond kan het al eens de moeite lonen om de lokale scene van enkele minder voor de hand liggende, eerder onbekende landen binnen het metalgenre aan een grondige inspectie te onderwerpen. En aangezien we bij Amped-Up enkele leden in ons midden hebben die het land Peru een zeer warm hart toedragen, kwam van het een het ander. De band Despondent Chants bracht vorig jaar zijn volwaardige debuut op de mark en dit volledig in eigen beheer, genaamd The Eyes Of Winter. Dat we de winter officieel achter ons gelaten hebben, mag geen excuus vormen om een portie doom links te laten liggen, me dunkt.

Belofte maakt een schuld. Eind vorig jaar verbond ik mij er toe om dit schijfje van een passende review te voorzien, maar mede dankzij enkele logistieke vertragingen en voornamelijk dankzij mijn eigen vergetelheid – mea culpa – is de review nu pas, bijna een jaar na de release, een feit. Misschien geen slechte zet, want op deze manier krijgt ook Vlaanderen de kans om met deze getalenteerde Peruanen kennis te maken.

Depondent Chants schotelt de luisteraar met deze The Eyes Of Winter namelijk een portie doom voor met een zeer grote houdbaarheidsdatum. Aanvankelijk totaal geen hapklare brok, maar eerder een muzikaal geheel dat zichzelf luisterbeurt na luisterbeurt, laagje na laagje weet te ontplooien. Op die manier komen de composities niet alleen beter in het gehoor te liggen, maar komt de melancholische ondertoon volledig tot zijn recht.

Het atmosferische is namelijk de hoofdreden waarom deze The Eyes Of Winter mij wist te overtuigen. De associatie met het ondertussen reeds ter ziele gegane Agalloch is dan ook niet uit de lucht gegrepen, voornamelijk op instrumentaal vlak. Op vocaal vlak trekt frontman Carlos Medina voornamelijk de gutturale kaart. Dit in tegenstelling tot John Haughm wiens stemgeluid meer richting black metal neigde.

Ondanks de speelduur die tegen het uur afklokt, weet dit schijfje op vrij makkelijke wijze de aandacht vast te houden. Doom vormt het hoofdingrediënt, maar melodieuze gitaarlijnen van tandem en tevens broers Jorge en Carlos Medina dragen in grote mate bij aan de sfeer dat dit album tentoon weet te spreiden. Een sfeer die zich perfect weet te vereenzelvigen met natte herfstdagen en schrale winterdagen.

The Eyes Of Winter is voelt oprecht aan als een ontdekkingsreis die geleidelijk evenwel pas geleidelijk zijn verschillende facetten bloot geeft. Despondent Chants ademt melancholische doom uit en dat kunnen de liefhebbers van het genre alleen maar toejuichen. Eind vorig jaar trad het doom gezelschap uit Cusco & LIma voor het eerst op buiten de landsgrenzen, o.a. op het Spider Inferno Fest in Santiago de Chile waar ze het podium deelden met Unleashed, Carach Angren en een handvol ander bands. Muzikaal talent verdient het namelijk om gehoord te worden.

Tracklist:

  1. Unprotected Hearts
  2. An Olden Sea Of Prayers
  3. Lama Sabachtani
  4. Tides Of Sufferings
  5. Atonement
  6. Nebulae
  7. Sancta Sanctorum
  8. The Eyes Of Winter

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X