While She Sleeps - So What?
Label: Spinefarm Records
89
Ashley Bickx

Nog geen twee jaar geleden eindigde de plaat You Are We van While She Sleeps ontzettend hoog in mijn persoonlijke top tien van 2017. Groot was dan ook de verbazing dat deze heren op vrij korte tijd met nieuw werk voor de dag kwamen. So What? is ondertussen reeds de vierde langspeler en dat in amper zeven jaar tijd. Met torenhoge verwachtingen werd dit plaatje de laatste weken dan ook grijsgedraaid, want dat While She Sleeps niet zomaar een metalcoreband is, mag ondertussen wel duidelijk wezen.

Opener Anti-Social werd enkele maanden geleden reeds uitgebracht als single, waarbij meteen duidelijk werd dat de screams, net zoals op voorganger You Are We, iets minder agressief uitpakten dan ten tijde van de eerste twee albums. Niet verwonderlijk als je weet dat frontman Lawrence Taylor in het verleden reeds een operatie diende te ondergaan aan de stembanden. In dat opzicht mogen de fans zich gelukkig prijzen dat de man in kwestie überhaupt zijn strot nog stevig kan opentrekken.

Desondanks werd Anti-Social meteen ontzettend positief onthaald. While She Sleeps behelst nog steeds de kunst om met maatschappelijk relevante lyrics voor de dag te komen, waarbij voornamelijk de toegenomen digitalisering het af en toe dient te ontgelden.

Toch dient de eerlijkheid mij te gebieden dat de nummers na de allereerste luisterbeurt niet meteen bleven plakken. Maar laat dit nu net een enorm groot pluspunt zijn, want toch is de drang om dit plaatje keer op keer opnieuw te beluisteren ontzettend groot, waarbij telkenmale nieuwe, inventieve invalshoeken ontdekt worden.

En dat brengt ons naadloos bij het moment waarop deze So What? zich als een heroïneverslaving begint te manifesteren – niet dat we bij Amped-Up dergelijke verdovende middelen aanwenden – en er, ondanks een eindeloze database aan muziek, toch telkens weer teruggegrepen wordt naar deze So What? Ieder nummer blinkt namelijk uit in diversiteit, waarbij dan weer stevig van leer getrokken wordt, de luisteraar een melodieus refrein voor de kiezen krijgt, uitgepakt wordt met een inventieve brug en waarbij finaal elk nummer met een ware ‘bang’ eindigt. De manier waarop de band een nummer als Good Grief boeiend weet te houden om vervolgens met een knallende, geniale outro uit te pakken, is ronduit indrukwekkend.

Het kiezen van enkele favoriete nummers is dan ook een schier onmogelijke opdracht. Het enige nummer dat minder de aandacht vast weet te houden is het Bring Me The Horizon-achtige Set You Free, dat net iets te melig klinkt om een doorwinterde metalhead warm te maken.

Concluderend kunnen we dan ook stellen dat While She Sleeps wederom een ware knaller aan zijn reeds impressionante discografie mag toevoegen. So What? mag dan wel niet de geschiedenisboeken ingaan als het allerbeste album van deze Britten, maar toch zal knaller sowieso een plek weten te bemachtigen in mijn persoonlijke top 10. Iedere zichzelf respecterende metalfan dient deze heren absoluut een kans te geven, want de negatieve connotatie waarmee de term metalcore met de regelmaat van de klok te kampen krijgt, is bij deze nogmaals meer dan ontkracht.

Tracklist:

 1. Anti-Social
 2. I’ve Seen It All
 3. Inspire
 4. So What
 5. The Guilty Party
 6. Haunt Me
 7. Elephant
 8. Set You Free
 9. Good Grief
 10. Back Of My Mind
 11. Gates Of Paradise

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X