Tygers of Pan Tang - Hellbound Spellbound Live 1981
Label: Mighty Music
70
Metalrockx

[smart_review]

Alle opnames van Tygers of Pan Tang, Thin Lizzy en Whitesnake met John Sykes uit de jaren tachtig zijn verplichte aanschaf, zo ook deze liveopname uit Nottingham van legendarische producer Chris Tsangarides uit 1981. Origineel uitgebracht in 2001 en nu opnieuw uitgebracht met verschillende hoes, boekje, geremixt en geremastered.

Tygers of Pan Tang stonden met Iron Maiden, Saxon en Motörhead aan de wieg van de NWOBHM. Het debuut Wild Cat was nog eerder rechttoe-rechtaan-metal met rauwe zang en punkinvloeden. De opvolger Spellbound – een onvervalste klassieker – klonk veel melodieuzer, afwisselender en krachtiger door de knappe zang van nieuwkomer Jon Deverill en het flitsend gitaarwerk van Sykes. De plaat werd een bestseller, de band headlinede Hammersmith Odeon en katapulteerde naar de top van de heavy metal.

Op de tweede avond van hun Spellboundtour arriveerde de tourbus bij de zaal in Nottingham. Deze avond werd uitgekozen om opnames te maken met de Rolling Stones mobile unit. De meerderheid van de muzikanten voelde zich echter ziek en overwogen om het optreden te cancelen; vooral de keelontsteking van de frontman was problematisch. Voor Jon Deverill was het zijn eerste tour en na een succesrijke passage de dag ervoor in zijn geboortestad Cardiff, had hij het meeste te verliezen. De platenmaatschappij wenste de opnames te gebruiken voor b-kanten van toekomstige singles en vooral naar de registratie van het nieuwe Raised on Rock werd uitgekeken. Onder druk van het management werd er toch opgetreden.

Er zat elektriciteit in de lucht, de fans schreeuwden met een enthousiast “Tygers, Tygers” de band naar het podium. De zanger was gelukkig goed bij stem en gitaristen Robb Weir en John Sykes wisselden solo’s uit en toonden aan dat twee gitaristen met verschillende stijlen elkaar perfect kunnen aanvullen. Ironisch genoeg werd, in tegenstelling tot andere avonden, Raised on Rock vergeten als afsluiter en deze song staat dan ook niet, in tegenstelling tot eerdere persberichten, als bonus op deze versie.

Het album komt pas weliswaar pas op 25 januari uit via Mighty Music, maar het was reeds op 21 december verkrijgbaar bij Targetshop.dk. Ik beschik reeds over het eindproduct op cd en beoordeel niet het geluid van een mp3-promo. De remix klinkt enerzijds scherper en luider, maar anderzijds klonk de originele mix van Live at Nottingham Rock City toch warmer en dynamischer. Bijwijlen klinkt de zanger hier wel verkouden en worden de tonen te veel afgevlakt. Ik vind de nieuwe versie drukker en vermoeiender om naar te luisteren en dit is vermoedelijk te wijten aan te veel digitale compressie. Hierdoor wordt het eindresultaat toch een stuk minder.

Tracklist:

 1. Take It
 2. Rock and Roll Man
 3. Black Jack
 4. Tyger Bay
 5. Insanity
 6. Euthanasia
 7. Mirror
 8. Wild Cat
 9. Money
 10. Don’t Stop By
 11. Gangland
 12. Silver and Gold
 13. Hellbound
 14. Slave To Freedom
 15. All Or Nothing

Line-up:

 • Jon Deverill – zang
 • Robb Weir – gitaar
 • John Sykes – gitaar
 • Rocky – Basgitaar
 • Brian Dick – drums

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X