Festerday - Iihtalan
Label: Season of Mist
85
Ashley Bickx

Waar de ene band de releases vlotjes aan elkaar weet te breien, loopt het voor andere bands heel wat minder vlot. “Minder vlot” is in het geval van Festerday zelfs nog zeer eufemistisch, daar Iihtalan beschouwd mag worden als het officiële debuut van deze band. Op zich niets mis mee, ware het niet dat de band bijna dertig jaar op de teller heeft staan. Het feit dat Festerday getekend staat onder het label Season of Mist doet alvast het beste verhopen…

Voor fans van Carcass zal de naam Festerday snel een belletje doen rinkelen. Verwacht dan ook geen vrolijke folk of andere power metal, want Festerday staat garant voor death metal. geen overdreven techniciteit, maar vooral veel ouderwetse brutaliteit, aangevuld met een lichte dosis black, crust en zelfs punk.

Ondanks het feit dat Festerday reeds heel wat jaren op de teller heeft staan, klinkt de band verrassend als een roedel jonge wolven, die echter wel maar al te goed weten waar ze mee bezig zijn. Zo zitten de nummers sterk in elkaar en bevat het songmateriaal genoeg variatie om te blijven boeien. Een prestatie, want Iihtalan bevat maar liefst 15 nummers (intro meegerekend). Aan creativiteit dus geen gebrek, waarbij niet vergeten mag worden dat deze Finnen enkele maandjes geleden nog met een ep voor de dag kwamen, die toen weliswaar aan onze aandacht wist te ontsnappen.

De kracht van deze Iihtalan zit hem, zoals eerder al aangehaald, in de grote mate van diversiteit: zo duwt de band regelmatig het gaspedaal volledig in, waarbij de band zelfs richting black metal en grind neigt. Old school death metal, zowel de Amerikaanse als de Zweedse variant, vormt de hoofdbrok, maar toch is Festerday niet vies om op tijd en stond enkele (korte) beschouwende, doomy passages in te lassen. Iets wat de replay value van deze schijf alleen maar ten goede komt.

Mammoth Grinder tekende begin 2018  met het fenomenale Cosmic Crypt voor een van de eerste granaten op het vlak van death metal. Een eer die dit jaar hoogstwaarschijnlijk weggelegd is voor Festerday, want Iihtalan is een verrassend sterk album geworden. De jaarlijstjes voor 2019 liggen nog zeer ver van ons bed, maar toch… Nu maar hopen dat de trein voor deze Finnen definitief vertrokken is.

Tracklist:

 1. Intro – The Last Night Of The Earth
 2. Edible Excrement
 3. Tongues For Rotten Kisses
 4. Kill Your Truth
 5. Control Not Your Soul
 6. Dreaming For The Dead
 7. Vomiting Pestilence
 8. Flowers Of Bones
 9. Flowers Of Stone
 10. Into The Void
 11. Constructive Decomposition
 12. Gravelove
 13. The Human Race Disgrace
 14. Your Saliva My Vagina
 15. Let Me Entertain Your Entrails
 16. Let Me Entertain Your Entrails (bonustrack)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

13mar13:00METALWORKSFEST XL 2021KUBOX - KUURNE

19mar(mar 19)14:0021(mar 21)02:00Prognosis Festival @ Effenaar - Eindhoven

Loading
Share This
X