Jon Schaffer's Purgatory
80
Metalrockx

Iced Earth staat een tijdje in de koelkast, volgende zomer volgt weer een festivaltournee en mogelijks daarna een nieuwe dvd. Tijd om oude projecten af te stoffen, moet Jon Schaffer gedacht hebben. Volgend jaar komt er een nieuw Demons & Wizards-album met Blind Guardian-zanger Hansi Kürsch (met optreden op GMM) en op de valreep van 2018 verscheen dit mini-album van Purgatory.

Deze formatie, opgericht in 1985, is de voorloper van Iced Earth, met Gene Adams die ook zong op het debuut van IE. Ze maakten een drietal demo’s, maar werden niet opgepikt door een platenmaatschappij; dit gebeurde pas na de naamsverandering. Geen enkele van deze vijf songs werden opgepikt op latere IE-albums, ook al werden titels als Jack, Burning Oasis en Dracula gerecycleerd. De nummers werden opnieuw ingespeeld, sterker dan de originelen door de ondertussen fel verbeterde speltechniek van de muzikanten en zijn opgefrist met de huidige productiestandaard.

Vanaf de opener In Your Dreams herken je die typische strakke Schaffers ritmegitaarriff. Indien Stu Block dit had ingezongen, paste dit perfect op een nieuw IE-album; de hoofdriff vertoont gelijkenis met de song Plagues of Babylon. Terwijl Gene Adams op de demo’s soms vervelend in de stratosfeer gilde, is zijn stemgeluid hier veel verdraagzamer lager, met slechts sporadische King Diamond-uithalen. Dracula kent een knappe opbouw van trage intro tot in galop, met sterke klassieke Iron Maiden-invloeden en gekruid met melodieuze gitaarsoli; andermaal vintage IE.

De hoes accentueert op passende wijze de horrorfilmthematiek. “Freddy’s gonna get you” van In Your Dreams refereert naar Freddy Krueger uit Nightmare in Elm Street en Jack is uiteraard The Ripper, Dracula, Friday The 13th … ; alle figuren staan in het huis op de cover.

Met slechts 25 minuten is dit uiteraard veel te kort, want het smaakt naar meer. Een bewijs dat de bandleider dertig jaren geleden ook al memorabele composities kon schrijven, die na de update zeer actueel klinken. Momenteel zijn er geen plannen voor een vervolg. Er komen geen optredens en het zal vermoedelijk hierbij blijven – tenzij ingeval van groot succes – want alle oude songs werden reeds verwerkt.

Tracklist: 

 1. In Your Dreams (4:55)
 2. Dracula (6:08)
 3. In Jason’s Mind (5:03)
 4. Jack (4:00)
 5. Burning Oasis (5:38)

Jon Schaffer’s PURGATORY:

 • Jon Schaffer – ritme- en sologitaar, zang
 • Gene Adam – zang
 • Bill Owen – gitaar

Gastbijdragen:

 • Jim Morris – gitaar
 • Ruben Drake – basgitaar
 • Mark Prator – drums

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X