When Plagues Collide - Tutor of the Dying
Label: eigen beheer
81
Ashley Bickx

De Belgische metalscene wordt de laatste jaren gekenmerkt door een heuse revival, waarbij praktisch alle subgenres sterk vertegenwoordigd worden. Enkel deathcore hinkte op dat vlak wat achter de feiten aan. Met het uit Aarschot afkomstige When Plagues Collide kunnen we voortaan dit kleine euvel naar de prullenbak verwijzen, want op 1 november, de dag dat we met z’n allen onze overleden geliefden eren, bracht dit gezelschap zijn officiële debuut op de markt, genaamd Tutor of the Dying. Een review kon uiteraard niet uitblijven.

Een band als Thy Art Is Murder kan mij absoluut bekoren, maar voor de rest weet het deathcore genre mij toch niet bepaald warm te maken. De verwachtingen voor deze Tutor of the Dying waren dan ook niet bepaald hoog, maar net als Thy Art Is Murder is When Plagues Collide er in geslaagd om mij na amper één luisterbeurt ten volle te overtuigen van de muzikale overtuiging welke deze heren er op nahouden.

Want Tutor of the Dying stijgt met groot gemak boven de omvangrijke middelmaat uit: de nummers klinken bombastisch, de productie is meer dan oké, en aan variatie is er absoluut geen gebrek. In die zin dat het voor sommigen misschien net iets té gevarieerd kan zijn. Met name de orchestrale toevoegingen weten bij momenten te zorgen voor een gepaste grandeur, maar soms ook voor zeer gecompliceerde passages. Vooral live zorgt dit voor de nodige stress, daar de vele samples perfect op elkaar afgestemd dienen te worden. De balans op dit vlak is bijna gevonden, maar her en der dient er toch nog wat gefinetuned te worden.

Een tweede sterk punt van deze plaat is het gegeven dat When Plagues Collide absoluut niet vies is van wat innovatie. Het nummer Als Imperatieve Grootmacht, ‘spoken word’ volledig in het Nederlands zoals de titel al doet uitschijnen, verschaft de luisteraar kortstondig een moment van rust en reflectie, want Tutor of the Dying is nog steeds een deathcoreplaat in zijn puurste vorm, waarbij de beestachtige breakdowns elkaar in een vlot tempo weten op te volgen.

Met When Plagues Collide is de vaderlandse scene wederom een sterke band rijker en is wordt ons land voortaan ook op het gebied van deathcore vertegenwoordigd. En blijkbaar lusten ook de buitenlandse fans duidelijk pap van deze band, want op Youtube mogen de songs en het integrale album op veel positieve, buitenlandse reacties rekenen. Hopelijk kunnen deze heren binnenkort een voorzichtige stap naar het buitenland zetten. Iets zegt me dat ze in Frankrijk When Plagues Collide met open armen zullen ontvangen. Tutor of the Dying is een album dat van begin tot einde weet te boeien en gerust gerekend mag worden tot de betere vaderlandse releases van 2018!

Tracklist:

 1. Messengers of the Holy Falsehood
 2. Fetilization with the Body of Men
 3. Legion
 4. Dictating Violence
 5. Als Imperatieve Grootmacht
 6. Tutor of the Dying
 7. Fleshmould
 8. Belials Archetype
 9. Marked for Destruction
 10. Corpus Maleficus
 11. Vows

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X