Chalice & Temptations For The Weak / Elpee Muziekcafé, Deinze / 27-10-2018
Ashley Bickx

Nu Graspop volop bezig is met het bekend maken van zijn buitenlandse headliners, konden de liefhebbers van het Vlaamse materiaal op zaterdag 27 oktober hun hartje ophalen in Deinze, waar zowel Temptations For The Weak als Chalice stonden te popelen om Muziekcafe Elpee, of kortweg Den Elpee, met de grond gelijk te maken. Een prachtig avond pure underground waar Amped-Up absoluut bij wou zijn. Het verslag kan je hier lezen!

De afstand Gent-Deinze is perfect te vergelijken te met de afstand tussen Verrebroek en Sint-Niklaas en dat zonder ook maar geconfronteerd te worden met de minste vorm van file. Het is de voorbije maanden al anders geweest. Na een korte autorit konden de festiviteiten dan ook een aanvang nemen. Wie Temptations For The Weak niet kent, moet de laatste jaren zowat onder een steen geleefd hebben. Vier jaar geleden braken deze jonge gasten de Metaldome van Graspop nog vakkundig af, waarna met de full album Black Vision en een ep’tje zowaar bescheiden potten gebroken werden. ‘Bescheiden’ weliswaar, want tot mijn grote verbazing is zowel de binnenlandse als de buitenlandse scene nog niet als een blok gevallen voor dit viertal.

TFTW opende de avond met het openingsnummer van Black Vision, namelijk Feed Of Me, waardoor er meteen een stevige lap op gegeven werd. Dat de sfeer opperbest zat, was meer dan duidelijk. Daar kon zelfs een kleine miscommunicatie tussen de bandleden zelf niets aan veranderen. Aan spelplezier ontbreekt het dit gezelschap duidelijk niet. Ondanks het feit dat deze heren vorig jaar nog een knaller van een ep op de mark brachten, werd er vanavond maar 1 nummer ten berde gebracht, namelijk Saviour. Een granaat in zijn puurste vorm. Tussendoor kreeg het publiek nog een stevige uppercut rond de oren in de vorm van de nummers Freezing Point en Underneath The Skin. Het hoogtepunt van de show was naar mijn bescheiden echter het voorlaatste nummer In Time, wat mij regelrecht kippenvel wist te bezorgen. Naar goede gewoonte werd de set afgesloten met de hitsingle Trade This Life, waarna TFTW onder luid applaus het podium verliet. Appreciatie voor deze band was er zeker en vast. Alleen jammer dat dit respect zich niet wist te vertalen naar een bescheiden moshpit. De zin was alleszinds aanwezig om naar aloude gewoonte iets in gang te zetten, maar iets in mij vertelde mij dat de rest van de aanwezigen dit misschien niet in dank zouden afnemen…

Na een korte break was het de beurt aan de hoofdact van de avond, Chalice! Waar iedereen de laatste maanden continu bezig is met het bewieroken van Carnation – volledig terecht trouwens! – wordt echter vaak het quintet van Chalice over het hoofd gezien. Al ruim twintig jaar heeft deze band op de teller, maar toch Elpeemag gerust gesteld worden dat de laatste worp Ashes Of Hope pas echt voor enige naambekendheid gezorgd heeft. Niet verwonderlijk, want Ashes Of Hope is een pure groeibriljant in zijn puurste vorm. Een schijfje dat aantoont dat death metal niet alleen bestaat uit een overload aan blastbeats en pure ‘drassigheid’.

Helemaal in het thema van Halloween, kwam frontman Pieter Dewulf het podium opgewandeld: griezelig masker in de stijl van een rasechte vogelverschrikker, hemd met aardig wat bloedsporen een grote strop rond de nek. Het nummer van de zelfmoordlijn werd net niet geprojecteerd op de muren. De band had er zelf duidelijk zin en is terecht heel fier op zijn laatste worp.

Pieter toonde zich voorts een rasechte entertainer: zijn gestiek gaf de nummers een extra dimensie, waarbij zelfs de lachspieren niet overgeslagen werden. Tussendoor droeg Pieter nog het nummer For You op aan zijn die overduidelijk ook aan het genieten was van zijn papa in actie. Ook gitaartandem Bruggeman-De Smedt was duidelijk in vorm, getuige de vele, strakke gitaarlijnen en dito solo’s die op het publiek afgevuurd werden. Enige opmerking was misschien het toch wel net iets te kleine podium voor een vijfkoppige band. Waar TFTW met zijn vieren nog net genoeg plek heeft, waren bij Chalice voornamelijk de bassist en de drummer de dupe en bleven zij voornamelijk op het achterplan.

Ondanks de meer dan strakke performance nam het publiek toch wederom een snipperdag. Zelfs de vraag van frontman Pieter met welk nummer er vanavond naar goede gewoonte afgesloten zou worden, bleef onbeantwoord. Gelukkig zag de band er de humor van in en trakteerden ze een volle  Elpee op een spetterende versie van A Death Without Warning. Chalice bewees vanavond dat ze met recht en reden tot de top van de Belgische death scene behoorden. Bij deze kijken we nu al uit naar Headbangers Balls Fest, want Chalice zal De Leest ongetwijfeld in vuur en vlam zetten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

augustus

12augallday14Alcatraz Festival

september

Geen concerten

Loading
Share This
X