Vitja - Mistaken
Label: Century Media Records
70
Ashley Bickx

Anderhalf jaar na Digital Love komt Vitja al met een nieuwe langspeler voor de dag. Digital Love was indertijd mijn tweede review voor Amped-Up in een periode waarin ikzelf toch het een en het ander op een rijtje moest zetten. In dat opzicht heeft die plaat toch een speciale betekenis meegekregen. Van enige twijfel was dan ook geen sprake toen Mistaken, de langverwachte opvolger zich aanbood. Of Vitja wederom een fikse stap vooruit gezet heeft, kom je hier te weten!

Een van de laatste passage in België van deze Duitsers was niet meteen een voltreffer. De bandleden waren allerminst te spreken over de in hun ogen flauwe reactie van het publiek en voornamelijk frontman David Beule liet dat duidelijk merken. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen, dus wie ben ik om deze heren daarvoor aan de galg te praten. Op muzikaal vlak wist Vitja mij met Digital Love aardig te verrassen en dat kunststukje doen ze met Mistaken enigzins over.

Aan het concept is op zich weinig veranderd: Vitja brengt nog steeds metalcore, die niet meteen valt te omschrijven als ‘average’, daar de band heel wat verschillende subgenres weet te verwerken in zijn muzikale brei. Die lijn trekt de band op deze Mistaken verder door. Zo horen we tijdens het nummer Anxiety zowaar een vleugje beatdown. To The Moon roept dan weer spontaan de associatie op met het donkere new wave genre.

Naast bovenstaande avontuurlijke uitstapjes schotelt Vitja ons ook weer enkele songs voor in zijn vertrouwde stijl. Die stijl staat trouwens nog steeds als een huis, want nummers als Black And Blue en Sedamine behoren tot de paradepaardjes van dit kleinood. Voornamelijk Black And Blue bevat dat typische Vitja-sfeertje van Digital Love, welk ik mij nog goed voor de geest kan halen.

 

Toch weten niet alle nummers te overtuigen. Overdose is bijvoorbeeld net iets te generiek om te blijven boeien en dat ondanks de beperkte lengte van slechts een kleine drie minuten. Zelfde probleem trouwens bij Anxiety dat al vrij snel begint te vervelen. Ook het artwork valt naar mijn bescheiden mening wat tegen en zal tot gevolg hebben dat het album in de overvolle winkelrekken niet echt meteen zal opvallen.

Wie Mistaken echter een kans geeft, zal heel wat plezier beleven aan dit schijfje. Niet alle songs zijn van een even hoog niveau, maar de sterkere nummers weten wel meer dan te overtuigen. Sedamine en Black And Blue zijn de absolute smaakmakers. Vitja blijft met andere woorden wat ter plaatse trappelen, maar dat vinden we helemaal niet erg. Als deze band telkens vernieuwing in combinatie met het vertrouwde geluid weet voor te schotelen, blijven we fan!

Tracklist:

 1. Mistaken
 2. Overdose
 3. Friends Don’t Lie
 4. Down
 5. Anxiety
 6. Black And Blue
 7. High On You
 8. To The Moon
 9. Sedamine
 10. Filthy
 11. Kings Of Nothing

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

31okt16:30JUDASFEST IIIDEN EGLANTIER - SINT-NIKLAAS

november

01nov18:00MAIDEN UNITED @ BOOGIEWOOGIE - GERAARDSBERGENPOWERSLAVE EUROPEAN TOUR 2020

07nov15:00ZINGEM BEEFT 2020DE GRIFFEL - ZINGEM

07nov18:00Sterk IJzer 3JH ASGAARD - GENTBRUGGE

14nov20:0023:00Valkyre ft. Liv Kristine | Beneath My Sins at DVG, Roeselare

15nov15:0023:00Valkyre ft. Liv Kristine + Ann My Guard | Baroeg

21nov12:00MASS DEATHTRUCTION 2020FERME DU BIEREAU - LOUVAIN-LA-NEUVE

21nov15:00PLUTO FEST 2020DEN AMB8 - OOSTERZELE

28nov11:30WAREGEMSE METAL DAY 2020WAREGEM EXPO - WAREGEM

Share This
X