Vitja - Mistaken
Label: Century Media Records
70
Ashley Bickx

Anderhalf jaar na Digital Love komt Vitja al met een nieuwe langspeler voor de dag. Digital Love was indertijd mijn tweede review voor Amped-Up in een periode waarin ikzelf toch het een en het ander op een rijtje moest zetten. In dat opzicht heeft die plaat toch een speciale betekenis meegekregen. Van enige twijfel was dan ook geen sprake toen Mistaken, de langverwachte opvolger zich aanbood. Of Vitja wederom een fikse stap vooruit gezet heeft, kom je hier te weten!

Een van de laatste passage in België van deze Duitsers was niet meteen een voltreffer. De bandleden waren allerminst te spreken over de in hun ogen flauwe reactie van het publiek en voornamelijk frontman David Beule liet dat duidelijk merken. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen, dus wie ben ik om deze heren daarvoor aan de galg te praten. Op muzikaal vlak wist Vitja mij met Digital Love aardig te verrassen en dat kunststukje doen ze met Mistaken enigzins over.

Aan het concept is op zich weinig veranderd: Vitja brengt nog steeds metalcore, die niet meteen valt te omschrijven als ‘average’, daar de band heel wat verschillende subgenres weet te verwerken in zijn muzikale brei. Die lijn trekt de band op deze Mistaken verder door. Zo horen we tijdens het nummer Anxiety zowaar een vleugje beatdown. To The Moon roept dan weer spontaan de associatie op met het donkere new wave genre.

Naast bovenstaande avontuurlijke uitstapjes schotelt Vitja ons ook weer enkele songs voor in zijn vertrouwde stijl. Die stijl staat trouwens nog steeds als een huis, want nummers als Black And Blue en Sedamine behoren tot de paradepaardjes van dit kleinood. Voornamelijk Black And Blue bevat dat typische Vitja-sfeertje van Digital Love, welk ik mij nog goed voor de geest kan halen.

 

Toch weten niet alle nummers te overtuigen. Overdose is bijvoorbeeld net iets te generiek om te blijven boeien en dat ondanks de beperkte lengte van slechts een kleine drie minuten. Zelfde probleem trouwens bij Anxiety dat al vrij snel begint te vervelen. Ook het artwork valt naar mijn bescheiden mening wat tegen en zal tot gevolg hebben dat het album in de overvolle winkelrekken niet echt meteen zal opvallen.

Wie Mistaken echter een kans geeft, zal heel wat plezier beleven aan dit schijfje. Niet alle songs zijn van een even hoog niveau, maar de sterkere nummers weten wel meer dan te overtuigen. Sedamine en Black And Blue zijn de absolute smaakmakers. Vitja blijft met andere woorden wat ter plaatse trappelen, maar dat vinden we helemaal niet erg. Als deze band telkens vernieuwing in combinatie met het vertrouwde geluid weet voor te schotelen, blijven we fan!

Tracklist:

 1. Mistaken
 2. Overdose
 3. Friends Don’t Lie
 4. Down
 5. Anxiety
 6. Black And Blue
 7. High On You
 8. To The Moon
 9. Sedamine
 10. Filthy
 11. Kings Of Nothing

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

januari

23jan19:45THE BLACK DAHLIA MURDER @ BIEBOB - VOSSELAARVERMINOUS EUROPEAN TOUR 2021

februari

02feb20:0023:30Tribulation + Bolzer + Molassess @ Biebob - Vosselaar

04feb20:00Harakiri For The Sky + Schammasch + GAEREA

Loading
Share This
X