Satan - Cruel Magic
Label: Metal Blade
70
Gillian Missinne

Na al het zwaardere gitaargeweld van deze week (Krisiun, Carrion, ..), vinden we hier bij Amped-Up dat het terug eens tijd wordt om een wat oudere band te bekijken. De mannen van Satan zijn, met enkele onderbrekingen, al bezig sinds begin jaren ’80, ten tijde van de NWOBHM. Na enkele naamswijzigingen (Blind Fury en Pariah), splits en een zogezegd eenmalig reünieconcert op Wacken 2011, zijn ze sinds het begin van het decennium terug een echte band. Deze teruggevonden liefde voor muziek werd (voor de derde keer sindsdien) bezegeld met hun nieuwe album Cruel Magic, die op 7 september werd uitgebracht.

Satan was een van de bands van de NWOBHM die ondanks hun onmiskenbare muzikale kwaliteiten nooit écht doorgebroken is. Andere voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Tank en Tokyo Blade. Satan speelt echter niet per sé NWOBHM, maar eerder een primitieve mix van dat en thrash metal. Ondanks dat hun eerste album maar in ’83 uitkwam (toen de Big Four op gang begonnen te komen met het debuut van Metallica & Slayer) bestonden ze al sinds eind jaren ’70. Van échte thrash was er toen dus nog geen sprake.

Over het album zelf kan ik redelijk kort zijn. Héél kort zelfs: Sterk. Niet meer of minder. Een review van enkele zinnen is echter voor niemand de moeite waard, dus zal ik er wat dieper op ingaan. Wat moet een mens anders doen met zijn zondag… Zoals bij alles in het leven zijn er zowel plus- als minpunten aan dit album.

Eerst het goeie nieuws. Qua variatie zit het goed. Er zijn nummers die meer naar de thrashkant neigen, terwijl er verschillende nummers in de echte NWOBHM-stijl zijn geschreven. Het gaspedaal wordt echter doorheen het gehele album stevig ingedrukt, ongeacht het nummer. Dit met uitzondering van Ophidian, wat eigenlijk voor een goed rustpunt zorgt in het album. Doordat de nummers zo snel gaan, klinkt het gitaarwerk energiek en krachtig, maar toch héél héél netjes. Dit is dan wel typisch NWOBHM, zoals het hoort.
Wat mij persoonlijk wel opvalt, en dat zal bij alle luisteraars die focussen op gitaren zo zijn, is dat er hoogstwaarschijnlijk heel veel blackmetalbands hier hun invloed van hebben genomen, en niet enkel om hun naam. Het is moeilijk uit te leggen, maar na een luisterbeurt zal je meteen begrijpen waarom! Dit is zéker bedoeld als compliment: hun muziek was en is goed genoeg om een volledig subgenre te beïnvloeden!

Na het goeie nieuws komt er jammer genoeg ook minder goed nieuws. Deze minpunten worden gelukkig ruimschoots gecompenseerd door de pluspunten, maar moeten wel gezegd worden.

Met “sterk” bedoel ik dat het album goed is, maar dat er iets mist. Er springt geen enkel nummer in het oog (of oor,liever) en dat stoort wel eens het album afgelopen is. Dat betekent dat het niet memorabel is. De zang is een dubbeltje op zijn kant. Ik kon in het begin niet meteen de vinger op leggen wat er scheelde, want puur technisch is die heel goed, maar het gevoel ontbreekt. Ik mis de bezieling. Behalve af en toe eens een uithaal, lijkt het alsof Brian Ross alles gewoon afratelt vanop een stoeltje in de studio. Het is misschien wel zo, maar het mag zo niet klinken! Ook de mix stoort soms. Op het Doomsday Clock-nummer bijvoorbeeld wordt alles bij momenten overstemd door de drums, terwijl er andere nummers zijn waar de stem op de achtergrond geduwd wordt.

Al bij al is dit schijfje wel zijn tijd waard geweest. Voor de fans kan ik dit album zeker aanraden, voor de niet-kenners onder ons (zoals ik hiervoor) raad ik aan om toch eerst een nummer of 2, 3 te luisteren alvorens je dit album koopt. Ik ben nu niet meteen grote fan, maar nu ik ze heb leren kennen zou ik ze zeker eens gaan bekijken als ik de kans ertoe kreeg!
En voor de thrashfans onder ons: zoek hun albums met Michael Jackson (niet de Amerikaanse -al zou dat wel een leuk experiment geweest zijn-, maar de Britse zanger) op vocals maar eens op. Die zullen meer voor jullie zijn. Deze albums zijn Suspended Sentence onder de naam Satan en The Kindred & Blaze of Obscurity onder hun naam Pariah. De line-up is behalve de zanger niet gewijzigd geweest, dus weet je al op voorhand dat het muzikaal wel strak zal zitten!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X