Interview met de jonge wolven van Schizophrenia!
Ashley Bickx

Op dag een van Antwerp Metal Fest stond er naast de dertien optredens ook een interview op de planning. Als liefhebber van de eigen vaderlandse scene laat ik meestal de grote vissen schieten en richt ik mij liever op de kleinere bands die op de affiche staan te prijken. Zo was ik in de week voorafgaand aan Antwerp Metal Fest gecharmeerd door de jonge gasten van Schizophrenia. Een persoonlijk geadresseerde mail met de mededeling dat deze band beschikbaar is voor interviews laat ik dan ook niet aan mij voorbijgaan. Ook al zou ik hierdoor een groot deel van Leng Tch’e moeten missen.

Hallo heren, Ruim twee uur geleden mochten jullie de Marquee onveilig maken. Kunnen jullie de stempel ‘mission accomplished van onder het stof halen?

Ricky Mandozzi: Zeker! Ondanks de verschroeiende hitte zijn we enorm blij dat we op deze editie van Antwerp Metal Fest ons ding mochten komen doen. Het publiek was echt verrassend goed, ondanks het vrij vroege uur en het saunagevoel in de Marquee. Tijdens het betreden van het podium heb ik expres niet naar het publiek gekeken, maar toen de show effectief begon en ik mij vervolgens omdraaide, was ik enorm positief verrast met de opkomst. We hadden echt niet zo veel volk verwacht zo vroeg op de dag.

Marty VK: We zijn ook enorm blij natuurlijk met het feit dat vandaag onze eerste show was met opnieuw onze volledige line-up.

Eerder dit jaar won Schizophrenia de AMF contest. Hoe kijken jullie terug op die wedstrijd?

Romeo Promos: De AMF Contest was echt een enorm leuke ervaring. Vincent Verstrepen van Carnation heeft ons toen uit de brand geholpen, aangezien onze drummer Lorenzo Vissol nog steeds te kampen had met zijn gehoorproblemen.

De heren van Carnation lopen hier ook rond…

Marty VK: Dat klopt! Het zijn goede vrienden van ons en ook echte liefhebbers van het hardere genre. Het blijven jongens die echt kunnen genieten van een goed festival. Ik denk dat Antwerp Metal Fest niet het laatste festival is dat zij zullen bezoeken deze zomer.

Hoe is het nog afgelopen met de Wacken Metal Battle?

Ricky: In tegenstelling tot de AMF Contest zijn we er jammer genoeg niet in geslaagd om ook deze wedstrijd naar ons toe te trekken. Het publiek kon onze muziek gelukkig wel goed smaken, waardoor we toch met een zeer fijn gevoel terugkijken op de Wacken Metal Battle. Misschien dat we ooit nog eens mogen terugkeren naar Wacken. Wie weet…

Schizophrenia is een soort van doorstart nadat jullie enkele jaren geleden van bandnaam moesten wisselen…

Marty: Dat klopt! Deels door copywright redenen, maar ook door het feit dat Schizophrenia echt wel een andere band is dan Hammerhead.

Lorenzo: Wanneer Romeo en Ricky zich bij de band voegden, ontstond er onenigheid over welke muzikale weg Hammerhead zouden inslaan. Enkele leden, waaronder mezelf, wouden meer de agressievere toer opgaan, terwijl andere leden het liever hielden zoals het was. Schizophrenia is dus weldegelijk een compleet nieuwe band.

Waarom hebben jullie gekozen voor de naam Schizophrenia?

Ricky: Wel, Sepultura is weldegelijk een grote bron van inspiratie voor de nieuwe bandnaam geweest (Sepultura bracht in 1987 zijn tweede album op de markt, genaamd Schizophrenia). Wanneer we het podium betreden proberen we ons altijd te gedragen zoals onze bandnaam het voorschrijft. Daarom kunnen we ook stellen dat de naam Schizophrenia een perfecte weerspiegeling vormt van wie wij zijn, wanneer we het podium betreden om het beste van onszelf te geven.

Momenteel zijn jullie volop bezig aan nieuw materiaal. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?

Romeo: Het voorbije jaar hebben we amper opgetreden door de gehoorproblemen van Lorenzo. We hebben wel af en toe een beroep gedaan op sessie-drummers, maar voor ons was dat toch niet hetzelfde, omdat Lorenzo dan vaak aan de zijlijn stond toe te kijken. Daarom hebben we besloten om een korte break in te lassen en ons te focussen op het schrijven van nieuwe nummers. Ondertussen hebben we meer dan genoeg gewerkt om een ep vol te krijgen.

Lorenzo: Normaal zou het einde van de zomer die nieuwe ep moeten verschijnen. We hopen echt dat die ep heel wat nieuwe deuren voor ons zal openen. We hebben er alleszinds veel zin in!

Kunnen jullie de band Schizophrenia omschrijven in enkele zinnen voor de mensen die nog nooit eerder van jullie gehoord hebben?

Lorenzo: Eerst en vooral proberen we de agressie en de energie van het thrashgenre te verwerken in onze muziek. Die pure energie zonder compromissen of modernisering allerhande, de pure kern, willen we zo veel mogelijk proberen vatten.

Ricky: Hier en daar hoor je ook wel wat death metal terug, maar thrash blijft toch wel de hoofdmoot. We zijn er rotsvast van overtuigd dat deze combinatie de juiste was, al hopen we natuurlijk dat de luisteraars onze mening gaan delen.

Het is bekend dat drummer Lorenzo te kampen gehad heeft met ernstige gehoorproblemen…

Lorenzo: Inderdaad. Gedurende vier maanden was ik praktisch volledig doof. Dat was enkele weken nadat ik deel uitmaakte van Schizophrenia. Normaal zou in september 2017 alles in orde zijn, maar dat was niet het geval. De maanden die volgden, werden gekenmerkt door ups en downs, maar gelukkig kon ik rekenen op zeer trouwe en loyale bandmakkers die onder geen beding verder wouden zonder mij. Ondertussen zijn de problemen volledig van de baan. Hopelijk blijft dat ook zo.

Draag je speciale bescherming tijdens de optredens?

Lorenzo: Ja, ik heb speciale oorbescherming op maat gemaakt door de dokter, dus normaal zouden mij oren perfect beschermd moeten zijn tegen het vele lawaai.

Later dit jaar delen jullie het podium met onder andere Carnation en Warbringer ter ere van het officiële debuutalbum van Carnation. Wie heeft daarvoor gezorgd? 

Ricky: Eerst en vooral hebben we deze opportuniteit te danken aan Pieter Roziers, dus daarom nogmaals bedankt, Peter! Daarnaast zijn we ook zeer goed bevriend met de leden van Carnation. We hebben elkaar in het verleden al enkele keren geholpen en blijkbaar houden ze ook van onze muziek. Drummer Vincent Verstrepen heeft tijdens de AMF Contest Lorenzo vervangen, dus eigenlijk is het mede dankzij Vincent dat we hier vandaag mogen optreden.

Wat willen jullie in de toekomst nog bereiken met Schizophrenia?

Romeo: We willen heel wat mensen bereiken en hen laten voelen wat wij voelen. We willen het vuur aangewakkerd houden.

Lorenzo: Ik hoop dat we de old school sound opnieuw kunnen laten herleven. Op die manier hopen we ons steentje bij te dragen aan de metalscene.

Jullie zijn alvast op de goede weg! Hartelijk dank voor jullie tijd en nog veel succes in de toekomst!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X