Stillbirth - Annihilation of Mankind
Label: Hold Tight Pr
70
Ashley Bickx

De naam Stillbirth zal bij de meesten onder ons niet direct een belletje doen rinkelen. Tenzij bij de fans van stevige grindcore die een portie varkensgeluiden wel kunnen smaken. Voor deze welbepaalde groep liefhebbers komt dit gezelschap op 31 augustus met een gloednieuw album op de proppen. Nummer vijf in een carrière die stilaan het derde decennia mag beginnen aan te snijden. Aangezien het extreemste van het extreemste bij Amped-Up altijd welkom is, werd deze nieuwste worp, genaamd Annihilation of Mankind, aan een grondige inspectie onderworpen. Voor de review ben je hier aan het juiste adres!

Wat na de eerste luisterbeurt meteen opvalt, is het fenomenaal afgestelde geluid. Grindcore is sowieso een genre dat een goed geluid echt nodig heeft om de muzikale hectiek volledig tot zijn recht te laten komen. Op die manier kan de luisteraar alle kleine details van elkaar ontwaren. Qua geluid zit het bij deze Annihilation of Mankind dus meer dan snor. Een dik pluspunt als u het mij vraagt.

Gelukkig hebben deze Duitsers meer te bieden dan een strak geluid alleen. De nummers zitten goed in elkaar en hebben heel wat in petto: gaande van een verschroeiende set blastbeats tot een breakdown die de aarde vrijwel doet opensplijten. Stillbirth is een band die perfect weet waar ze mee bezig is, waardoor deze Duitsers in het verleden nooit op een zwak album betrapt zijn en in de toekomst ook waarschijnlijk nooit op een valse noot betrapt zullen worden.

Wat de varkensgeluiden betreft, is het natuurlijk een ander paar mouwen en zal veel afhangen van de persoonlijke smaak. De liefhebbers van het betere slamwerk zullen smullen van de brutale, vocale erupties, maar voor de meer modale metalhead zullen deze ‘piggies’ waarschijnlijk na een paar seconden al meer dan genoeg zijn. Gelukkig slagen de vele interessante hooks, tempowisselingen, breakdowns en furieus beukwerk er in om de aandacht meer dan vast te houden.

Naar goede traditie vormt het artwork wederom een mooie weerspiegeling van hetgeen Stillbirth op tekstueel vlak te bieden heeft. Het uitsterven van de mensheid wordt op alle mogelijke manieren beschreven. Leven is er voortaan niet meer bij, alleen overleven telt nog. Deze tekstuele invalshoek geeft het geheel wat extra dynamiek en overtuigingskracht mee. Een nummer kiezen dat er met kop en schouders bovenuit steekt, is aanvankelijk niet bepaald een eenvoudige taak, maar als de vele laagjes duidelijk worden, zijn het voornamelijk Hypnotized by Lies en Plague Of Warfare die zich weten te onderscheiden van de resterende nummers.

Annihilation of Mankind is een meer dan degelijk album, waarmee Stillbirth duidelijk maakt waarom ze zelfs na bijna twintig jaar nog steeds actueel zijn binnen de niche van het grindcore gebeuren. Niet iedereen zal het even warm krijgen van deze nieuwste worp – al is warm vandaag de dag verworden tot een relatief begrip – maar de fans van het betere slamwerk kunnen dit schijfje vrijwel blindelings aanschaffen. Persoonlijk ben ik vooral benieuwd welke taferelen deze muziek live teweeg zal brengen. Een vraag waar ik binnenkort antwoord op zal krijgen, wanneer Stillbirth zijn muzikale kunstjes live ten tonele mag brengen op het Summer Breeze Festival in Duitsland.

Tracklist:

 1. Fictional Entertainment
 2. Enemy of the Enemy
 3. Hypnotized by Lies
 4. Psychological Manipulation
 5. Firststrike
 6. Highest of Malice
 7. Torturized
 8. Plague of Warfare
 9. Torn Apart
 10. Nuclear Stench
 11. The Sky Turns Black
 12. Annihilation of Mankind

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X