Cold Blooded Murder - Revelation
Label: eigen beheer
80
Bjorn Wielockx

Het ijzeren gordijn, welke na Wereldoorlog II zorgde voor een scheiding tussen het communistische Oostblok en het kapitalistische Westen, zorgt tot op de dag van vandaag nog voor zijn gevolgen. Niet enkel economisch, maar ook muzikaal zorgt het voor de nodige verwarring. Zo ziet een groot deel van onze maatschappij geen graten meer in metalmuziek en alles wat erbij komt kijken. In Rusland zitten ze in de fase die wij dertig jaar geleden hebben meegemaakt. Voor velen is het Heidense muziek waarvan je alleen maar kan houden als je een satanist of dergelijke bent. Bijgevolg worden de weinige bands die terug te vinden zijn in Rusland niet meteen gekenmerkt door een hoge levensverwachting, daar het financieel moeilijker en moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden. Het logische gevolg hiervan is dat er de laatste jaren steeds meer Russische bands proberen om in het wat meer zonnige deel van Europa furore te maken. Enkele maanden terug werden we op de sociale media aangesproken door Bogdan Pisavnin, met de vraag of we zijn band Cold Blooded Murder, welke stevige murdercore maakt, wilden helpen met wat promotie. Hij wist ons te vertellen dat er met Revelation een nieuwe ep zat aan te komen, eentje die ze maar al te graag willen komen voorstellen.

De ep kon hij ons nog niet bezorgen, die moest nog afgewerkt worden, maar om wat in de sfeer van Cold Blooded Murder te geraken stuurde Pisavnin al de eerdere releases door. De drie albums en drie ep’s/demo’s wisten vanaf de eerste seconde indruk op me te maken. Op de eerste werkjes was de geluidskwaliteit niet super, maar dit zorgde des te meer voor de gewenste rauwe sfeer. Het geluid op de studioalbums was wel in orde waardoor de blastbeats nog beter uit de verf kwamen.

Met murdercore maakt Cold Blooded Murder muziek welke ook in onze contreien niet echt populair is. Zo is er geen één band in het genre die tot ver buiten de genregrenzen bekend is. Bands als Six Ft. Ditch bewijzen echter dat het, ondanks dat ze klein in de massa blijven, een meer dan trouwe aanhang hebben. Het grootste deel van de muzieklabels welke een toekomstplan zien in een murdercoreband, probeert de sound doorheen de jaren aan te passen, waardoor het genre klein blijft. Doordat Cold Blooded Murder al over een hele resem uitstekende murdercoreplaten beschikt kan het voor de jongens snel gaan.

Want net zoals al de andere platen van deze Russen is ook deze Revelation een werkje geworden dat elke murdercorefanaat zal overtuigen. Ook de beatdownliefhebber zal door de kracht van de breakdowns én de agressie die heel het repertoire van Cold Blooded Murder kenmerkt, zich ten volle kunnen uitleven tijdens een livevoorstelling. De band heeft de formule van de voorgaande albums doorgetrokken, waardoor de nummers ook deze keer in het Russisch worden geschreeuwd. Als kleine toegift naar de Europese gemeenschap zijn de titels evenwel in het Engels. Het zou fijn zijn moest er op het volgende album een track staan die in het Engels word gezongen, al versta je het grootste deel van de boodschap wel door de opbouw en dergelijke van de muziek zelf.

Revelation vertelt het verhaal van een man die stemmen begint te horen. Deze bevelen hem om in het wilde weg mensen te vermoorden. De man begrijpt er niets van en probeert zich er tegen te verzetten maar weet niet exact hoe. Na een tijdje bezwijkt de man aan de demonen in zijn hoofd en vermoordt hij een persoon. Vervolgens biedt hij het slachtoffer direct na de daad zijn verontschuldigingen aan en maakt hij duidelijk dat het niet zijn fout is, maar wel die van de stem in zijn hoofd. Na verloop van tijd is de man zo bezeten dat hij helemaal in de ban geraakt van de stem in zijn hoofd. Hij gelooft alles wat de demon zegt en richt zo een enorme ravage aan.

Voor wie het allemaal wat harder/extremer mag zijn is Cold Blooded Murder een absolute topper. De energie en pure agressie die in deze muzikale tocht verwerkt zitten, kom je niet vaak meer tegen. Je voelt dat de Russen overtuigd zijn in hun kunnen. Hopelijk pikt een klein label, welke de band niet wil veranderen maar ondersteunen, deze prachtige Russische band op waardoor ze ons land eens snel mogen komen bezoeken. Ik ben alvast benieuwd naar de liveshows van deze band, als ze hier dezelfde kracht en overtuiging uitstralen zal het daar een stevige dansvloer worden.

Tracklist:

  1. Whisper in the Head (Шепот в Голове)
  2. The Truth… (Истина…)
  3. Necessary Evil (Необходимое Зло)
  4. Death (…Смерть)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X