Candlemass - House of Doom (EP)
Label: Napalm Records
80
Metalrockx

Bij de release van Psalms for The Dead in 2012 verklaarde Candlemass dat er geen albums meer zouden volgen. Dit was niet meer interessant door de ineenstorting van de cd-verkoop en de gewijzigde trend tot downloaden van aparte songs. Nieuw werk zou nog louter als losse singles uitgebracht worden.

Het creatieve brein zette de band op een laag pitje en hield Avatarium boven de doopvond. Na twee succesvolle albums gooide chronische vermoeidheid echter roet in het eten en ging hij niet meer mee op tournee. Hij hield op doktersvoorschrift meer afstand, maar dit weerhield hem niet om in 2016 zowel met nieuw project The Doomsday Kingdom, als met Candlemass een ep op te nemen.

De ziektesymptomen waren nog niet helemaal verdwenen en dwongen Leif Edling te kiezen tussen zijn lievelingen. Krux werd in de koelkast gezet en ook Avatarium werd verweesd achtergelaten. The Doomsday Kingdom bracht vorig jaar wel zijn debuut uit, maar dat is meer een project dan een echte band en heeft nog maar een paar optredens achter de rug. Creativiteit kruipt waar het niet gaan kan en Ik stel verheugd vast dat alle aandacht opnieuw naar de moederband gaat.

House of Doom opent met klokkengeluid en de zoveelste geniale riff van Edling, waarmee hij Tony Iommi naar de kroon steekt; voorwaar een buitengewone prestatie voor een bassist. De song is geïnspireerd door het gelijknamig mobiel kansspel van Hyperfrost. Een exclusieve paarse vinylversie van deze ep valt te winnen op houseofdoom.com. Hierop staat dit nummer in een extra lange uitvoering van negenenhalf minuten, met gastbijdrage van Papa Emeritus III (Ghost).

Mats Levén heeft een krachtiger, maar minder melodieus stemgeluid dan zijn voorganger Robert Lowe en klinkt meer in lijn met Krux. Op de Death Thy Lover-ep hoorde je reeds een hint van deze koerswijziging, zoals in het slepend dreigende Sleeping Giant. Ik stel vast dat in Flowers of Deception nog meer rauwheid van Krux wordt geadopteerd. Fortuneteller is een aanstekelijke akoestische ballade en Dolls On a Wall is de gebruikelijke instrumentale afsluiter.

Van deze vier songs zal alleen het titelnummer opgevist worden voor het nieuwe album, dat gepland staat voor de herfst van dit jaar. Verder evenmin songs van de vorige ep, maar louter nieuw en zwaarder werk. Dit smaakt alvast als een lekker aperitief om het wachten op die plaat draaglijker te maken.

Tracklist:

  1. House of Doom
  2. Flowers of Deception
  3. Fortuneteller
  4. Dolls on a Wall

Line-up:

  • Mats Levén – zang
  • Mats “Mappe” Björkman – gitaar
  • Lars Johansson – gitaar
  • Leif Edling – basgitaar
  • Jan Lindh – drums
  • Per Wiberg – toetsen

Candlemass facebookpagina

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X