Djevel - Blant Svarte Graner
Aftermath
80
Bart Vereecke

Liefhebbers van de old-school black metal zullen zich al in de handen wrijven, wanneer ze te horen krijgen dat Djevel binnenkort zijn vijfde langspeler op ons loslaat. Dit amper twee jaar na het terecht met lof bezaaide Norske Ritualer. Of dit Noorse gezelschap ons op Blant Svarte Graner evenzeer laat likkebaarden lees je hier…

Dat Djevel er een waanzinnig strak tempo op nahoudt, mag duidelijk zijn. De band, welke in 2009 opgericht werd in Oslo (het epicentrum van de True Norwegian Black Metal) is met Blant Svarte Graner reeds toe aan zijn vijfde studioalbum in amper zeven jaar tijd.

De band, die tevens onder de noemer ‘superbands’ kan ondergebracht worden, moest afgelopen tijd wel afrekenen met wat gerommel in de bezetting. Zo moest dit Noorse collectief het verlies opvangen van krijser Erlend Hjelvik (Kvelertak) die voorheen de vocalen voor zijn rekening nam. Alsook moest Djevel op zoek naar een nieuwe drummer door het vertrek van Per Husebø, Dirge Rep (ex-Enslaved).

Voor dit nieuwste werk, Blant Svarte Graner, nam bassist Lloyd ‘Mannevond’ Hektoen de schreeuwerige, grimmige vocalen voor zijn rekening. Oprichter/bandbrein Trond Ciekals voorziet het geheel zoals voorheen van de nodige snijdende, ijskoude gitaarriffs en een vleugje cleanere vocals. Ook het grote vertrek van Dirge Rep wist Djevel netjes op te vangen, door niemand minder dan legendarisch drummer Bård Guldvik Eithun, beter bekend als Faust (ex-Emperor, Blood Tsunami), aan te trekken. Tot zover de vele verschuivingen in de line-up.

Eenmaal we ons aan de nieuwste telg Blant Svarte Graner onderwerpen, worden we algauw gerustgesteld. Ondanks de vele personeelsverschuivingen bij Djevel, klinkt alles nog steeds voor de volle 100% zwart & Noors! De composities van Ciekals sluiten naadloos aan bij voorgaand werk van de band, en het dynamische drumwerk van Faust kan je enkel als een meerwaarde beschouwen.

Na de verrassende akoestische intro, die luistert naar de naam Saa begynner det, worden we als het ware ondergedompeld in de vertrouwde kille duisternis waar underground black metal de toon voert. Met Her Er Ikkespor Af Mennesker krijgen we meteen één van de parels op dit album te horen. Een bijtende gitaarriff waarbij het tempo opgevoerd wordt met een stevige portie dynamische drums en de daarbij toegevoegde sinistere vocalen vormen een smakelijk geheel welk veel weg heeft van Taake. Meerbepalend ten tijde van de plaat Doedskvad.

Deze prima start zet zich verder in I Denne Gamle Falne Kirke, waarna Djevel ons met Paa Vintersti Skal Hun Synge En Gravsang Som Aldrig Ender in een meer dan tien minuten durende trance weet te drukken. Een track met een repititief karakter waar het tempo ook stevig gedrukt wordt, bevat alweer heel wat akoestische elementen. De pure agressie ruimt plaats voor wat mid-tempo werk, waarbij het geheel ook een pak melodieuzer gaat klinken. De raspende vocalen van Mannevond zorgen er samen met opstoten van kille gitaarriffs voor dat de sfeer nooit doorbroken wordt. Deze tempowisselingen zorgen mede voor voldoende variatie en ademruimte, zonder dat de aandacht lijkt te gaan verslappen.

Verder op het album krijgen we met Det Svartner Paa Likleik Hub en Naa Er Hele Livet Paa Ravnens Bord nog twee kleppers voor de kiezen, waarmee Djevel nog maar eens laat horen stevig geworteld te zijn in de echte Noorse black metal en het de mosterd voor dit album ging zoeken bij Taake en het vroegere werk van Satyricon, Koldbrann,…

Over het totaalplaatje bekeken kunnen we stellen dat Djevel de zaakjes goed voor elkaar heeft. Ondanks de vele wijzigingen in de line-up is Blant Svarte Graner een album geworden welke de hoge verwachtingen zal inlossen en iedereen mee terug neemt in de tijd. Het Noorse trio klinkt melodieuzer dan voorheen, zonder te ver af te wijken van zijn roots. Enig puntje van kritiek kan zijn dat de productie van deze plaat misschien wat beter kon, al zijn we dan al streng in ons beoordelen. Of het toch wel hoge niveau van voorganger Norske Ritualer geëvenaard wordt is nog maar de vraag. Mijn gevoel geeft op dit eigenste moment nog de voorkeur aan de voorganger. Het valt maar af te wachten of Blant Svarte Graner nog weet te groeien.

Het artwork voor deze ijskoude blackmetalplaat komt van de hand van Danny Larsen, en levert alvast een fraaie platenhoes op, mocht je deze aan je collectie willen toevoegen. Het geheel is reeds verkrijgbaar via de website van het label Aftermath Music.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X