Riot V - Armor of Light
Label: Nuclear Blast
85
Metalrockx

Na het overlijden van Mark Reale in 2012 was ik verheugd dat de band doorging onder de naam Riot V, aangezien het zonde zou zijn dat het machtig repertoire van Riot verloren zou gaan. Toen echter een paar jaren later zanger Tony Moore en vervolgens drummer Bobby Jarzombek het schip verlieten, gaf ik ze weinig overlevingskansen. Drie topmuzikanten vervangen leek me van het goede te veel en de vrees om af te glijden tot een nostalgie-act was gegrond.

Oudgedienden Don Van Stavern (bassist) en gitarist Mike Flyntz waren reeds belangrijke componisten in de hoogdagen van Riot en samen zorgden ze ervoor dat de ruggengraat van de band overeind bleef en de ziel van de band bewaard. Ze slaagden erin om een nog betere zanger te vinden in de persoon van Todd Michael Hall die we al kenden van Jack Starr’s Burning Starr. Hij kan zowel de hoge tonen van Tony Moore aan, als het midden-bereik van illustere voorgangers Mike DiMeo en Guy Speranza (RIP); alleen de scherpe kanten van Rhett Forrester (RIP) ontbreken.

Topdrummer Bobby Jarzombek vertrok naar Fates Warning en werd vervangen door Frank Gilchriest, die reeds meespeelde op Army of One uit 2006. Twintiger Nick Lee kreeg de kans om in de voetstappen van Mark Reale te treden. In de praktijk nam Mike Flyntz de rol van eerste gitarist op zich. Een situatie die zich reeds voordeed tijdens de opnames van het laatste Riot-album Immortal Soul, waar hij de gitaarpartijen van de zieke bandleider overnam.

In deze bezetting namen ze vier jaren geleden het overtuigende Unleash The Fire op en begonnen ze uitvoerig te toeren. Ik vind het nog steeds jammer dat ik ze niet aan het werk heb gezien op Blast From The Past vorig jaar, want live zijn die een hele belevenis! Gelukkig krijg ik dit najaar een nieuwe kans in Biebob te Vosselaar op hun tour met Primal Fear.

Nuclear Blast zag duidelijk toekomst in deze reïncarnatie en legde ze onder contract. Toen ik las dat de digipak van dit album vergezeld werd door een opname van Keep It True Festival 2015 werd mijn interesse onmiddellijk geprikkeld. Zo’n 2cd-pakket wordt uiteraard pas aantrekkelijk indien het nieuwe werk ook op niveau is.

Victory is er direct boenk op met alle gekende Riot-ingrediënten uit de Thundersteel-periode. Strakke US power metal met dubbele basdrums en een refrein dat blijft hangen. Een geweldig strijdlied dat in de verzen associaties oproept met The Trooper van Iron Maiden. Messiah is nog zo’n knaller in hetzelfde straatje met heerlijke twin-gitaarsolo’s; wat een beuker!

Het beginakkoord van Burn The Daylight is duidelijk geïnspireerd door Man on The Silver Mountain van Rainbow. Het blijft het onderliggende thema van de song, maar het wordt veel sneller uitgevoerd, uitgewerkt met veel bochten, zonder echt progressief te worden en gekruid met gitaarsolo’s en meezingrefrein.

Heart of a Lion wordt sowieso aan de liveset toegevoegd, want dit is pure Riot uit de hoogdagen. Uptempo, met af en toe nog een demarrage bovenop, agressief, wereldse zang en spetterende solo’s. Probeer hierop maar eens stil te zitten en niet te headbangen! Neen, Riot is duidelijk niet dood en begraven, maar aan zijn vijfde leven toe (van de negen?).

Tracklist:

 1. Victory
 2. End Of The World
 3. Messiah
 4. Angel’s Thunder, Devil’s Reign
 5. Burn The Daylight
 6. Heart Of A Lion
 7. Armor Of Light
 8. Set The World Alight
 9. San Antonio
 10. Caught In the Witches Eye
 11. Ready to Shine
 12. Raining Fire

Line-up:

 • Don Van Stavern – basgitaar
 • Mike Flyntz – gitaar
 • Todd Michael Hall – zang
 • Frank Gilchriest – drums
 • Nick Lee – gitaar

Riot V facebookpagina

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X