Album cover - Savages
The Dali Thundering Concept – Savages
Label: Apathia Records
80
Yngwie Vanhoucke

Met Savages brengt het Parijse The Dali Thundering Concept hun tweede langspeler op de markt. De djent/mathcore van deze Fransen valt in de smaak van vele liefhebbers van het genre. Doen ze met Savages, een concept plaat over een dystopische toekomst, een stap in de goeie richting of niet?

De dystopische toekomst zien we in alles rond het album: van artwork tot teksten, de sfeer komt ook zeer goed over in hun videoclips. De mannen hebben een zeker visie over de toekomst van de aarde en de mensheid en uiten die op hun nieuwste langspeler.

Starten doen we met Ostrich Dynasty onder de toon van klokgeluiden en machines, vooraleer we overschakelen naar snel drumwerk en agressieve growls. Naast het drummen en schreeuwen vinden we ook enkel interessante riffs terug op dit openingsnummer welk doorspekt is met subtiele jazzy stukjes. Allesbehalve een eentonig nummer moet ik zeggen. We worden van de ene hoek naar de andere geslingerd.

Vervolgen doen we met The Myth Of Happiness. Ditmaal starten we niet onder klokgeluid, maar krijgen we een sample van Alice in Wonderland voorgeschoteld, vooraleer we een energetische tirade krijgen over een wereld die top op de brim gevuld is met advertenties. Agressie en djenty riffs vloeien vlot in elkaar over. Het lied werd eerder al vrijgegeven en heeft een zeer interessante videoclip die je hieronder kan bekijken.

Dat deze Fransen graag gebruik maken van samples blijkt nogmaals bij het starten van onze volgende track. Blessed with Boredom start met het geluid van een oude typmachine. Weinig respijt voor de chaos, want ook hier is die meester. De gitaristen laten hun bedrevenheid aan ons luisterend oor brengen door enkele zeer technische stukken te spelen. Naar het einde van het nummer vloeit het echt over naar de al oude gekende downtune van de moderne mathcore anarchie.

Cassandra is een iets rustiger stuk waarin we vooral synthesizers aan het werkt te horen krijgen. In dit lied krijgen we telkens dezelfde passage voor de kiezen met de bedoeling om onze gedachten ergens elders te brengen.

Ons volgend nummer is There Is No Calm Before The Storm. Ondanks de naam van de track begint dit nummer wel zeer rustig vooraleer over te gaan naar geschreeuw en goede riff werk van de zuiderburen. De agressie in het lied bouwt stilletjes op en gaat uiteindelijk over tussen wilde schreeuwen en diepe growls

Ink brengt ons even weg van de grondwerken van de plaat, want op dit nummer vinden we eerder een deathcore/slam stijl terug dan de mathcore/djent die de band typeert. Op het einde van het nummer vliegen alle verstaanbare growls het raam uit en krijgen we pure razernij te horen door gastzanger Adam Warren van de Amerikaanse deathcore formatie Oceano. Met Flying With the Shepherds keren we terug naar de mathcore die we eerder op de plaat gewend waren geworden met een immense breakdown.

De achtste track van dit album, Dementer, is veruit de tracks die mij het minst bevalt, maar dat is uiteraard subjectief. Dit komt, omdat het een zeer jazzy nummertje is en jazz nu eenmaal niet aan mij besteed is. Perfectie bestaat nu eenmaal niet. Gelukkig heeft de band ervoor geopteerd om het bij één jazzy nummer te laten en bij het volgende Empty The Void schakelen we gelukkig terug over naar progressieve metal. We starten nog rustig om de jazzliefhebbers nog wat te laten nagenieten maar gaan al gauw terug plankgas.

Utopia is een lied met veel tempowisselingen waar er een leuke combinatie ontstaat tussen gitaar en drum. Eerder hadden we al Adam Warren van Oceano die kwam brullen, op dit nummer is het Philippe Charny van Parijzenaren Kadinja die met zijn gezang een verzachtende laag op dit nummer legt. Afsluiten doen we met We Build The Past. Het is een wat rustiger nummer met op de achtergrond een chant en op de voorgrond de krachtige brutale stem. Dit nummer lijkt me de meest optimistische sfeer van alle nummers op de plaat weer te geven. Misschien zien de Fransen toch nog iets van hoop voor de mensheid.

Savages is een zeer leuk conceptalbum van het Franse The Dali Thundering Concept, een zeer gevarieerde album dat wel enkele luisterbeurten nodig heeft om geapprecieerd te worden. Het technisch vernuft van de muzikanten straalt ervan af. Mocht je de band voorheen nog niet kennen dan is deze plaat een zeer goeie introductie. Eind dit jaar zijn te zien op het Euroblast festival in Keulen met veel andere toppers in de uiteenlopende progressieve strekkingen.

Facebook

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X