Bleed From Within - Era
Label: Century Media Records
80
Ashley Bickx

Op het einde van het vorig decennium werd de liefhebber van stevige metalcore getrakteerd op enkele fijne plaatjes. Enkele bands legden toen de fundamenten voor een populariteit die vandaag nog steeds exponentieel aan het toenemen is. Ook het Schotse Bleed From Within leek het aanvankelijk voor de wind te gaan, maar in 2013 stokten de wielen. Na vijf lange jaren van windstilte staat de band in 2018 voor zijn langverwachte comeback. Op 6 april is het prijs en mogen de liefhebbers zich opwarmen aan Era, de vierde worp van deze heren, dat verschijnt via Century Media Records.

Dat metalcore absoluut geen stille dood gestorven is, is ondertussen zo klaar als een klontje. Bands als Parkway Drive, Architects en August Burns Red hebben na jaren zwoegen zowaar een status van headliner weten te verwerven, maar ook naast deze drie bands wemelt het van het talent binnen het core-genre. Een gegeven dat Bleed From Within duidelijk niet ontgaan is, want na een paar luisterbeurten is het meteen duidelijk waar deze heren hun mosterd vandaan halen. Gelukkig is er hier geen sprake van een zoutloze copycat-act, want het talent druipt van dit gezelschap af. Het merendeel van de songs grossiert in staalharde metalcore, waarbij de melodie vaak de bovenhand neemt. Voeg daar nog een glasheldere productie aan toe en je krijgt een sterk eindresultaat voor je neus gepresenteerd.

Clarity is een meer dan degelijke opener, maar het is vooral met het nummer Crown Of Misery dat het hek helemaal van de dam is. Parkway Drive ‘meets’ Unearth, een combinatie die wonderwel schijnt uit te pakken. Live zal dit nummer dan ook voor de nodige brokken zorgen. Gelukkig verwatert het album daarna allerminst en weet Bleed From WIthin de aandacht van de luisteraar vast te houden met furieuze passages, intense breakdowns, maar ook met de cleane zang van frontman Scott Kennedy, die niet van zijn duo ballen ontdaan is.

De sterke songs blijven elkaar in sneltempo opvolgen. Afterlife, met zijn op hardcore leest geschoeide refrein, en Alone In The Sun, waarop het melodieuze aspect zwaarder doorweegt, laten horen waar metalcore voor staat en waarom dit genre kan rekenen op een legioen hondstrouwe fans. Gatekeeper en Ruina blijven nog steeds sterke songs, maar de eerlijkheid gebiedt mij te stellen dat deze niet bepaald een blijvende indruk weten na te laten. Gelukkig sluit Bleed From WIthin zijn comebackalbum af met een knaller van formaat in de vorm van het nummer Alive, dat eerder reeds als single werd vrijgegeven.

Bleed From Within is volledig terug van kortstondig weggeweest te zijn. Era is een zeer fijn metalcoreplaatje geworden, dat vrijwel geen enkele fan van het genre teleur zal stellen. Het geheel mag dan wel niet bijster origineel zijn, maar als het op dergelijke krachtige wijze uitgewerkt is, kan hier allerminst over gevallen worden. Nu maar hopen dat Bleed From Within snel onze contreien zal opzoeken. Misschien wel samen met Unearth? Het zou alleszinds een gedroomde combinatie zijn…

Tracklist:

 1. Clarity
 2. Crown Of Misery
 3. Cast Down
 4. Afterlife
 5. Shiver
 6. Bed Of Snakes
 7. I Am Oblivion, Pt. II
 8. Alone In The Sun
 9. Gatekeeper
 10. Ruina
 11. Alive

 

Facebook Bleed From Within

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X