Voivod - War And Pain
Label: Metal Blade Records
Ashley Bickx

Binnen het thrashgenre mag Voivod gerust als een vreemde eend in de bijt beschouwd worden. In tegenstelling tot vele genre genoten nam dit Canadese gezelschap om het traditionele pad vaarwel te zeggen en te opteren voor een iets technischer, zelfs progressiever geluid. De laatste jaren is het echter heel wat stiller rond deze band. In 2016 verscheen het laatste wapenfeit, namelijk een klein ep’tje genaamd Post Society. Nu een groot deel van de bands stilaan een carrière van veertig jaar achter de kiezen begint te hebben, wordt er anno 2018 veelvuldig voor geopteerd om de eerste, oudste albums opnieuw uit te brengen in geremasterde vorm. Idem wat Voivod betreft: vorig jaar werden op die manier maar liefst drie albums opnieuw uitgebracht. Op 30 maart is het de beurt aan het debuutalbum War And Pain, dat dit jaar 35 kaarsjes mag uitblazen.

Wat heruitgaven betreft, ben ik eerder vrij sceptisch, aangezien het in vele gevallen vaak neer durft komen op een vorm van pure geldklopperij. Indien het gaat om albums die ondertussen een gezegende leeftijd bereikt hebben, ben ik echter een andere mening toegedaan, daar de geluidskwaliteit van die albums meestal redelijk te wensen over durft laten. Zeker gezien de hedendaagse maatstaven qua geluid en mixing. Als er dan nog heel wat extra content te bespeuren valt, tast ik zelfs heel graag in mijn eigen geldbuidel.

Zo ver zal het bij deze War And Pain niet komen, want de hoeveelheid extra’s is sterk beperkt. Naast de negen originele nummers vallen er nog vier bonustracks te ontdekken. Op zich mager, maar gelukkig maakt de muziek zelf heel wat goed. War And Pain mag met recht en rede een pure klassieker genoemd worden. Een klassieker die de gepaste oppoetsbeurt gekregen heeft zonder dat er ook maar iets is ingeboet aan kracht en charme. Wie totaal niet vertrouwd is met dit debuutalbum kan pure, onversneden thrash metal verwachten met een hoog punkgehalte. De meer technische, progressievere variant was immers pas van een latere datum.

De doorsnee metalhead zit misschien niet meteen te wachten op deze heruitgave, maar de fans van Voivod zullen ongetwijfeld niet al te lang twijfelen om dit exemplaar in huis te halen. Nu Voivod weer op de kalender prijkt van releases is het hopelijk niet al te lang meer wachten op een nieuwe, volwaardige langspeler van dit Canadese instituut. In afwachting geven we ons met deze War And Pain graag over aan een potje ouderwets headbangen.

Tracklist:

  1. Voivod
  2. Warriors Of Ice
  3. Suck Your Bone
  4. Iron Gang
  5. War And Pain 
  6. Blower
  7. Live For Violence
  8. Black City
  9. Nuclear War
  10. Condemned To The Gallows (bonus)
  11. Voivod (bonus)
  12. Iron Gang (bonus)
  13. Condemned To The Gallows (bonus)

 

Facebook Voivod

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X