Rotting Christ behoeft al lang geen introductie meer. Al dertig jaar lang weten de broertjes Tolis de ene topplaat na de andere af te leveren. Rotting Christ mag dan ook gerust als een rariteit binnen het hele genre bestempeld worden. En wel in de positieve zin, want waar vele bands te maken hebben met copycats of zelf door vele andere bands tomeloos gekopieerd worden, is er tot op heden geen enkele band er in geslaagd om nog maar in de buurt te komen van het geluid van deze Grieken. Toch is het niet één al peis en vree, want de bandnaam zorgt ervoor dat bepaalde, conservatieve milieus werkelijk op hun achterste poten staan te dansen bij het horen van de bandnaam alleen. Rituals, de vorige langspeler uit 2016, haalde heel wat jaarlijstjes. In afwachting van een nieuwe parel, serveert Rotting Christ ons een heuse best of met maar liefst 33 nummers. Twee schijfjes die Amped-Up maar al te graag in ontvangst nam.

Met inmiddels twaalf langspelers achter zijn naam, was het voor Rotting Christ geen moeilijke opdracht om een best of samen te stellen. Zeker niet als je weet dat Rotting Christ in zijn dertigjarige carrière geen enkel zwak album wist af te leveren. Vooral de laatste jaren is de populariteit van deze band werkelijk exponentieel toegenomen. Iets wat deze Grieken te danken hebben aan hun laatste twee platen, namelijk Kata Ton Daimona Eaytoy en Rituals. De weergaloze prestaties live zullen er waarschijnlijk ook wel iets mee te maken hebben.

Ondanks de klasse van de laatste twee platen heeft Rotting Christ er niet voor gekozen om het aandeel van de nummers op deze verzamelaar te laten overhellen in het voordeel van de jongste albums. Een bewuste en verstandige keuze, want met dergelijke carrière, die meerdere generaties overstijgt, zijn misschien niet alle fans even vertrouwd met het werk uit de beginperiode. In dat opzicht vormt deze verzamelaar dan ook het ideale instrument om ook de beginperiodes van deze band als het ware te ontdekken. Als verrassing gooien deze Grieken er op het einde nog een nieuw nummer tegenaan, namelijk I Will Not Serve. Een vette knipoog naar de klassieker Non Serviam uit 1994.

Concluderend kunnen we dan ook met volle overtuiging stellen dat Their Greatest Spells de meest volledige en klare kijk biedt op de dertigjarige carrière van Rotting Christ. Wat wil je ook met een speelduur van ruim twee uur en een half. Verplichte aanschaf voor de fans en misschien wel voor iedere metalhead die er op deze aardbol rondloopt, want Rotting Christ is absoluut een band die behoort tot de wereldtop in het metalen genre. Enkele weken terug stonden ze in Vosselaar, maar op 5 mei keren ze al terug naar ons Belgenlandje. Place to be is cultuurcentrum De Leest in Izegem, waar ze Headbanger’s Balls Fest editie 2018 zullen afsluiten op weergaloze wijze. Tickets zijn trouwens nog steeds te verkrijgen!

Tracklist:

Disc 1:

 1. The Sign Of Prime Creation
 2. Athanati Este
 3. Non Serviam
 4. King of a Stellar War
 5. Nemecic
 6. Grandis Spiritus Diavolos
 7. Art Of Sin
 8. Dying
 9. Archon
 10. Serve In Heaven
 11. Astral Embodiment
 12. After Dark I Feel
 13. Sorrowfull Farewell
 14. In Yumen-Xibalba
 15. Eithe Kyrie
 16. Cold Colours

Disc 2:

 1. The Sign Of Evil Existence
 2. Fgmenth, Thy Gift
 3. Ze Nigmar
 4. Phobo’s Synagogue
 5. Demonon Vrosis
 6. … Pir Threontai
 7. Kata Don Daimona Eaytoy
 8. Amon Two Storms
 9. Semigod
 10. Welcome to Hell
 11. A Dynasty from the Ice
 12. Shadows Follow
 13. Forest of N’gai
 14. Feast of the Grand Whore
 15. Exiled Archangels
 16. Saturn Unlock Avey’s Son
 17. I Will Not Serve
X