Negative Self - Control The Fear
Label: BDHW Records
95
Bjorn Wielockx

Metalliefhebbers met een open geest qua muziek, graag had ik jullie aan Negative Self voorgesteld. Control The Fear, de tweede plaat van deze Zweedse cross-over hardcoreband, ligt vanaf vandaag in de rekken. De self-titled debuutplaat, die in 2015 verscheen, kreeg lovende kritiek door zowel hardcore- als metalzines. Negative Self katapulteert je terug in de tijd en laat je hardcore ervaren zoals er dat maar weinige kunnen. Ook deze tweede plaat is wederom een pareltje geworden.

Doordat de band op de debuutplaat duidelijk deed waar het zin in had, oogstte het lovende kritieken. Vaak zijn startende bands geneigd om een succesformule klakkeloos te kopiëren. Op deze manier hopen ze snel door te breken, veelal zonder succes. Het zijn zij die door middel van hun passie en karakter vernieuwing durven brengen, die het verschoppen. Denk dan aan bands als Turnstile en Knocked Loose. Beide toppers binnen het hardcoregenre, maar door hun kenmerkende sound met een eigen kracht.

Net zoals de hierboven opgesomde bands heeft Negative Self een sound te pakken waarmee je ze direct uit de massa kunt halen. De band heeft een teletijdmachine ontwikkeld om je terug naar de beginjaren te katapulteren. Naast de gekende formule introduceren deze Zweden ook wat thrash metal. Het geheel kan je best vergelijken met Suicidal Tendencies. Gelukkig heeft Negative Self genoeg eigenheid om zich ook van deze grootmacht te onderscheiden. Zo zijn de vocals van Andreas Sandberg zeer atypisch voor het genre, daar ze op zich weinig agressie/power toevoegen aan het geheel. De stem in combinatie met de technisch zeer hoogstaande muziek zorgt voor genoeg afleiding voor de metalliefhebbers om al dat hardcoregeweld er maar bij te nemen.

De hardcore-elementen zijn continu aanwezig, maar fungeren eerder op de achtergrond. Hierdoor krijg je het gevoel dat de Zweden wat minder agressie gebruiken. Dit is echter een illusie, live zal Negative Self voor een groot deel een aangenaam two-stepritme aangeven waar de aanwezige naar hartenlust kunnen op ‘violent dancen’. Naast de gekende dansers zullen er live ook crowdsurfers zijn, headbangers en zij die alles geven om die ene strofe in de micro te roepen. Kortom een uitgelaten sfeertje!

Negative Self heeft met deze Control The Fear voor de tweede keer een fantastisch album afgeleverd. Hardcore op z’n Zweeds smaakt naar meer en schreeuwt voor een livevoorstelling. Wat mij betreft is deze nieuwste telg van Negative Self de eerste plaat in 2018 die kans maakt op de titel album van het jaar. Ze maken het genre toegankelijk zonder hun eigen waarde uit het oog te verliezen. Verplichte kost voor elke liefhebber van het hardere werk. Het volledige album kan je onderaan deze review beluisteren.

Tracklist:

  1. Underneath The Wave
  2. In My Head
  3. Drawing Blood
  4. A New Beginning
  5. Never Leave
  6. No End
  7. Curse Of Life
  8. Control The Fear
  9. No Common Ground
  10. The Pain Returns

Facebook: Negative Self

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X