We kennen ongetwijfeld allemaal wel de Gothenburg melodic deathmetalscene met de gekende namen zoals In Flames, At The Gates,… Wel Night In Gales is het antwoord op die scene afkomstig uit Duitsland midden jaren negentig. Het ging goed voor onze Duitstalige buren, maar andere projecten drongen zich op en zo kwam er een stop in 2005. Even duurde het vooraleer er nog van werd gehoord, maar plots was daar een nieuw album, Five Scars. De terugkeer was echter van korte duur, want na die plaat verdween de band weer tot op heden. Enkele weken geleden brachten ze hun nieuwste plaat uit via Apostasy Records. Terugkeer van frontman Christian Müller geeft ons goeie hoop. Eens kijken of dit de laatste zonsondergang is voor de Duitsers of niet.

Het album start rustig met The Last Sunsets maar deze rust is van zeer korte duur. Een twintigtal seconden vooraleer we er echt aan beginnen. Dan blijft het nog even wat rustiger tot iets voor de eerste minuut en dan krijgen we de volle laag gebracht door de stembanden van Müller. Wees klaar voor een goeie melodic deathmetalplaat.

De sound gelijkt op de Gothenburg-scene maar toch weten de Duitsers er een eigen draai aan te geven. Zang en gitaar lopen schitterend in elkaar over. Ondanks dat dit pas de eerste langspeler is van originele zanger Müller, kan er niets op aangemerkt worden. Tempo-wisselingen worden nadeloos gemixt met vette growls.

Dit album zal je grijpen. The Passing is een puur instrumentaal nummer dat zeer rustig is, maar dat zeer goed gebracht wordt. Het is wel veel rustiger dan wat we gewend zijn in dit genre. De rust is maar van korte duur, want we gaan direct over naar een van de betere nummers op de plaat: Architects Of Tyranny. Het gitaarwerk van de gebroeders Basten brengen ons een paar riffs die bij iedere deathmetalfan in de smaak zal vallen, versterkt door het gedrum van Adriano.

The Spears Within is een leuke afwisseling van melodic riffs met de growls. Het album blijft zo verder werken op die paar typische kenmerken met op de tiende plaats nog eens een rustig en kort insturmentaal nummer dat zeker gebruikt zou kunnen worden als intro voor het album. Het album sluiten we met Dust and Form waarop zanger Müller het brutaalste uit zijn stem haalt.

Al bij al een zeer aangename plaat om naar te luisteren met hier en daar een paar hoogtepunten. Het is een sterke comeback en hopelijk blijven onze Duitse vrienden langer dan één plaat bij elkaar en krijgen we een leuke tour in het najaar.

Tracklist:

 1. The Last Sunsets
 2. Dark Millenium
 3. The Mortal Soul
 4. The Passing
 5. Architects Of Tyranny
 6. The Abbys
 7. The Spears Within
 8. Circle Of Degeneration
 9. Kingdom Of the Lost
 10. Cessation
 11. In Pain, In Silence
 12. Dust And Form
Share This
X