Interview kolektiv: de ondraaglijke traagheid van het songschrijven
Bart Van Gestel

Halfweg de herfst viel het Amped-Up-oog op een band uit de Consouling-stal, genaamd kolektiv. Het zelfgetitelde debuut zorgde op de redactie voor gesneuveld glaswerk, dankzij de sonische gewelddadigheid waartoe de band in staat is. Onze drang werd daarop groot om de band live aan het werk te zien, en daarmee gelijk een kans te creëren om kolektiv eens deftig de secretie uit de neus te vragen. Het bijwonen van het liveconcert (en dito showreview) werd griepgewijs de kop ingedrukt. Het interview zelf hebben we achteraf kunnen inhalen. Het resultaat vind u onder verder lezen…

Amped-Up: Hoe en waar ligt de oorsprong van kolektiv?
kolektiv is ontstaan in het desolate maanlandschap rond Aalst en Ninove. Na een verleden in de hardere punkrock drong iets uitdagenders zich op. Een tiental jaar ploeteren en zoeken naar de juiste line-up leverde de band op zoals die vandaag is. Het heeft zeven jaar geduurd voor we voor het eerst optraden. Ofwel doe je iets goed, ofwel doe je iets niet.

Amped-Up: Waarom de keuze voor dit genre muziek?
We willen een band zijn die iets origineels maakt, of op zijn minst duidelijk een eigen geluid heeft. Iets muzikaal uitdagends, geen songs die je op een namiddag bijeengeschreven hebt. Dat blijkt ook: de jongste song op de plaat moet zo’n vier jaar oud zijn. Schrijven gaat erg traag omdat we onszelf veel restricties opleggen, zoals geen solo’s, geen al te evidente songstructuren, maatsoorten of akkoorden… Pas op, we pretenderen niet dat we muzikale genieën zijn; dat zijn we absoluut niet. Maar het is geen schande om het – meer door hard werk dan talent – na te streven. Bovendien hebben we jobs. We kunnen spijtig genoeg niet elke dag aan muziek zitten te sleutelen.

Amped-Up: Invloeden voor kolektiv zijn Tool en Deftones. Is het een antwoord op de steeds maar weer uitgestelde nieuwe Tool-plaat? Of zoeken we het te voor de handliggend?
We krijgen vaak te horen dat Tool een duidelijke invloed is. Dat klopt ook gewoon. Liever Tool als invloed dan pakweg Sam Gooris, waarmee we geen afbreuk willen doen aan verborgen Gooris-pareltjes als bijvoorbeeld ‘Veel te hard’. Maar onze nummers zullen nooit worden verward met nummers van Tool. Niet alleen zijn die mannen daarvoor net iets te briljant, dat is ook gewoon niet onze betrachting. kolektiv wil niets anders zijn dan kolektiv. Elke groep is een amalgaam van invloeden, dat valt nu eenmaal niet te vermijden. En bij ons zijn die invloeden inderdaad Tool en Deftones, maar ook Refused, Nine Inch Nails, Radiohead, At The Drive-In en nog tal van andere bands. Er zit zelfs een Pixies-referentie in onze muziek. En als je dat soort unieke bands bij elkaar gooit, dan krijg je dus een bijzonder lastig schrijfproces.

Amped-Up: Het album duurt 25min, hoe vertaalt dit zich naar een concert van zeg maar +/- 60min?
Niet. Onze optredens duren 25 minuten. Als Cocaine Piss daarmee grote shows mag headlinen, dan mogen wij daarmee kleine shows openen. En covers spelen we niet. Dat is alles welbeschouwd toch vooral een luie manier om een show te vullen.

Amped-Up: Op het album staan twee remixes. Hoe zijn deze tot stand gekomen?
Dat klopt niet helemaal. Die remixes staan niet op het album, we bieden ze enkel online aan. Nadat we de plaat in ons repetitiekot hadden opgenomen, leek het ons leuk om goede, bevriende bands los te laten op onze worp. Wellicht komen er nog een paar, al kunnen we nog niet zeggen wanneer.

Amped-Up: De titels van de songs zijn singulier en erg verhullend. Welke boodschap(pen) brengt kolektiv naar de luisteraar?
Er is in het punkrockmilieu een tijd geweest dat elk nummer een titel had die even lang was als deze zin. Oneliners. En die zijn natuurlijk wel grappig, maar toch vooral ook een gimmick. Een zanglijn is bij ons zonder uitzondering het laatste wat we schrijven, misschien daarom ook dat ze nooit veel woorden bevatten. Al betekent dat niet dat de tekst maar een nageboorte is van de muziek. De aandachtige luisteraar zal vast al wel de referenties aan onder meer Aldous Huxley en Sigmund Freud hebben opgemerkt, of een bepaald wiskundig patroon, of een spiegelas.

Amped-Up: kolektiv schuwt het experiment niet: wat verwacht de band dat de luisteraar hiermee doet?
We hopen vooral dat onze luisteraars worden geprikkeld om te zoeken naar de dingen die we in onze muziek verbergen, zoals we zonet al aanhaalden. Dat onze luisteraars zich afvragen waarom we bepaalde, soms vreemde keuzes maken. We doen die dingen heel bewust, mede omdat we zelf het soort mensen zijn die dagenlang nadruppen van een nieuwe vondst in een nummer dat we nochtans al honderd keer hadden gehoord.

Amped-Up: kolektiv hecht een bepaald belang aan zijn anonimiteit. Hoe gaat dit live in zijn werk?

Het is niet zo dat we onze namen krampachtig geheim willen houden. Jij kent onze namen, andere muzikanten kennen onze namen, elke reviewer in Vlaanderen kent onze namen, dat is an sich het punt niet. Maar het blijft maar een naam. Gaat die echt bijdragen aan iemands muziekbeleving? De mensen die tot nu toe over ons hebben geschreven, begrijpen dat en respecteren onze keuze. Onze voorkeur om anoniem te blijven, spruit bovenal voort uit een ongelofelijke afkeer van hypes en de muziekindustrie zoals die er vandaag uitziet. Al is het vast een ongelooflijk toeval dat de meest succesvolle artiesten van de laatste jaren tegelijk ook de mooiste zijn. Op Ed Sheeran na dan. Al is dat uiteindelijk toch ook een vrij afgestreken jongen, he. Bij ons is het simpel: onze namen, onze smoelen en onze outfits doen er niet toe. Luister naar muziek en kijk naar artwork, de rest is bijzaak en wordt vaak enkel aangewend om muziek te compenseren die we honderd andere artiesten al hebben horen brengen. Een doos stront met een mooi lintje eromheen. En natuurlijk kun je ons gezicht live gewoon zien – we gaan echt niet met maskers op onze kop spelen. Maar we dragen telkens een simpel zwart T-shirt. Op onze borst hoeft geen logo te prijken, er is al genoeg reclame op deze aardkloot. Dat simpele zwarte shirt symboliseert tegelijk onze verbondenheid. Deze band heet zo voor een reden. Op onze eigen bandshirts hebben we onze naam bewust wat verstopt. De mensen die ons kennen zullen het artwork wel herkennen.

Amped-Up: Wat voorziet de nabije en minder nabije toekomst voor kolektiv?
Wel, omdat niemand zich dit interview zal herinneren tegen de release, kunnen we dit primeurtje wel prijsgeven. We zijn op dit moment een plaat aan het schrijven waarvan elk nummer perfect gaat passen bovenop een nummer van de huidige plaat, als je dat laatste achterstevoren afspeelt. Het idee ontsproot aan een schrijfsessie op oudejaarsnacht en leek ons een leuke uitdaging. Het schrijven gaat nog moeizamer dan anders, dat hoeft niet te verbazen, maar we hebben al wel een en ander. En voorts willen we zo veel mogelijk optreden. Onze muziek valt tussen genres in, wat het er niet gemakkelijker op maakt om ons publiek te vinden. Maar dat wisten we tien jaar geleden al. Het is een werk van lange adem, en we zullen onze ‘fans’ – vreselijk woord, alsof we boven hen verheven zijn – één voor één moeten veroveren. En geld maakt ons weinig uit, ons gaat het om een optreden lang alles te geven wat we hebben, liefst samen met een publiek dat hetzelfde doet. Eén groot collectief.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X