Ashley Bickx

In het Belgische underground deathmetalcircuit is Moker al lang geen onbekende meer. Bijna 15 jaar timmert deze band op quasi zelfstandige manier aan de weg naar de top. De grote doorbraak mag dan wel nog altijd op zich laten wachten, toch slaagt Moker er in om steeds meer dan degelijk voor de dag te komen. Begin december brachten deze heren in eigen beheer een heus conceptalbum op de markt onder de naam Home Invader. Wie zijn muziek graag zoetgevooisd heeft, kan alvast beter andere digitale oorden gaan opzoeken. Wie daarentegen een portie brutaliteit en geweld wel kan smaken, zal aan dit schijfje zeker en vast geen buil vallen!

Het doet verdomd deugd om binnen het brutale deathmetalgenre nog eens geconfronteerd te worden met een lekker, ouderwets en qua thematiek eenvoudig conceptalbum. Zoals de titel al doet vermoeden, heeft Moker gekozen om het verhaal van een gewelddadige home invasion uit de doeken te doen aan de hand van negen nieuwe nummers, die stuk voor stuk genoeg variatie bevatten om het aspect ‘verveling’ in gepaste mate tegen te gaan. Want bij dergelijk genre durft het gevaar van inwisselbaarheid al eens snel om de hoek loeren…

De intro, Emergency Call, zet meteen de toon voor de rest van dit schijfje: Een angstige, paniekerige noodoproep wordt na enkele ogenblikken ondersteund door stevige, logge gitaarriffs en drumsalvo’s, die sterk naar het hardcoregenre neigen. Iets wat deze intro alleen maar dreigender en onheilspellender maakt. Wanneer de paniek compleet is, trekt Moker direct stevig van leer voor een rit, die nummer na nummer alleen maar bloederiger en bloederiger wordt. Iets wat de bandleden perfect weten te ondersteunen door bij momenten enorm hard uit te halen door middel van complexe gitaarriffs en blastbeats à volonté. Slagwerker van dienst is Glenn leuckx, die trouwens ook nog in een andere Belgische deathmetalband actief is als gitarist, namelijk Anthrophagus. Een band, die enkele weken geleden ook nog met nieuw werk op de proppen kwam, maar die in vergelijking met Moker net iets meer gericht is op techniciteit. (Voor de review van Anima In Decay, het laatste werk van Anthrophagus, kan je hier terecht!).

Over het algemeen bekeken, is er niet echt een nummer dat er met kop en schouder bovenuit weet te steken. Iets wat absoluut geen minpunt hoeft te zijn, aangezien op deze manier het concept nog beter tot zijn recht komt. Muzikaal kan Moker perfect ondergebracht worden onder de noemer death metal, met hier en daar een stevige toets deathcore en zelfs een vleugje onversneden hardcore. Door af en toe terug te grijpen naar de deathcoreroots, komen de ‘piggies’ ook opnieuw ten tonele. Iets wat mij persoonlijk net iets minder kan bekoren, maar op zijn beurt natuurlijk wel weer wat afwisseling teweeg brengt.

Home Invader is een knap staaltje Belgische death metal geworden, waarmee Moker heel wat kanten op kan. Momenteel is deze band nog steeds labelloos, maar daar zal in de toekomst wel verandering in komen. Een internationale doorbraak zal misschien wel voor altijd net iets te hoog gegrepen zijn, maar binnen de landsgrenzen mag Moker zich absoluut tot één van de grotere namen binnen het genre noemen. Zeker geen mis album deze Home Invader!

Tracklist:

  1. Emergency Call
  2. Break & Enter
  3. Held Hostage
  4. Code 417
  5. Hate Speech
  6. Throat Snatcher
  7. The Act Of Lacerating
  8. Police Forensic Investigation
  9. Shizoaffective Disorder

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

november

Geen concerten

Loading
Share This
X